Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory

11 November 2011 Vljudno vabljeni na dogodek Open day event v LX Factory na Rua Rodrigues Faria, nº 103 v Lizbono na Portugalskem, v petek, 11, novembra. Galerija Alkatraz bo predstavila videe Mete Kastelic, Tomaža Furlana, Nevena Korde, Damijana Kracine in Tomaža Tomažina.

Dela, predstavljena na dogodku  Open day 07  v LX Factory na Rua Rodrigues Faria, nº 103, v Lizboni, bodo predstavljala  AKC Metelkova Mesto.  Skoraj vsi predstavljeni umetniki, razen Tomaža Tomažina imajo na Metelkovi svoje ateljeje. Tomaž Tomažin kot tudi Damijan Kracina pa sta dva izmed umetnikov, ki jih Galerija Alkatraz podpira in predstavlja na mednarodnih sejmih.

V predstavitvi video del je umetnikom skupno to, da vzpostavljajo distanco, ki jo manifestirajo skozi humoren in kritičen pristop do svojih življenj in vlog v družbi. Lahko bi rekli, da nekateri izmed njih razumejo življenje kot igro, kar pa ne pomeni, da življenja ne jemljejo resno.

Galerija Alkatraz predstavlja video dela naslednjih umetnikov:



Damijan Kracina


Njegov umetniški svet se fokusira na raziskavo biloške raznolikosti življenja. Vse življenje na svetu je del velikega, medsebojno odvisnega sistema. Ta je reagira in je odvisen tudi od ne živečih komponent planeta: od atmosfere, oceanov, tekočih voda, kamenja in prsti. Človeštvo je integralni del te skupnosti življenja, od katere je popolnoma odvisen, Biološka raznolikost je pestrost organizmov, njihove genetske raznovrstnosti in kombinacij, ki jih oblikujejo. Umetnik s konstruiranjem svoje biosfere resničnih ekosistemov,  plepletenih z domišljiskimi svetovi, nudi vpogled v možne prihodnosti evolucije življenja. Novo formirane relacije med geni, vrstami in ekosistemi se ob materializacijah njegovega umetniškega koncepta,  razvijejo pred gledalcem.

www.kracina.com


Tomaž Furlan

Tomaž Furlan je znan po vsestranskem pristopu k umetniškemu ustvarjanju. V svojem projektu Wear poveže kiparstvo z videom.  To je  kritična refleksijo o preprosti uporabi interaktivnih del. Dela, ali morda bolje skulpture, so se izkazala za podaljšane funkcije telesa v nekem prisilnem procesu. V videih Wear so uporabljena kot scenske kulise v obliki oblačil za preprosto funkcijo delanja nečesa. Od tod ime Wear, ki nakazuje, da so dela dejansko oblačila, obenem pa tudi funkcionalni predmeti, narejeni za določeno produkcijsko ali ritualno dejanje. Namen pa je ustvariti in uporabljati te nesmiselna "težka oblačila"  kot poskus eksperimentiranja s preprosto potrebo po ustvarjanju osebne dejavnosti brez kakršnih koli pragmatičnih ali produkcijskih razlogov. Projekt Wear je poskus borbe proti banalnosti z neumnostjo. Seveda je neuspešen, obenem pa tudi absolutno potreben, da ostanemo kar se da človeški.

http://www.e-arhiv.org/diva/index.php?opt=work&id=619

http://www.zavod-parasite.si/eng/tomaz-furlan


Neven Korda


Neven Korda je umetnik, ki deluje na področju performativnih in projiciranih umetnosti. Raziskuje, prakticira in beleži čisto umetnost. Njegova video praksa je zato  raziskovanje videa in ne žanrov ali vsebin, ki jih video posreduje. Njegov vizualist je Barbat Kanak. Korda ustvarja umetne situacije, ki potrebujejo interakcijo telesa, glasu, zvoka in videa v živo, ter računalniško posredovanje. Je režiser in avtor gledaliških predstav, avtorskih filmov, dokumentarcev in video spotov, obenem pa mentor in izvajalec delavnic uporabnega videa. Dejaven je na področju arhiviranja in ohranjanja video zapisov. V osemdesetih je bil dejaven na ljubljanski alternativni sceni kot soustanovitelj in vodja gledališke skupine FV 112/15, soustanovitelj alternativne video produkcije FV Video ter kot član skupine Borghesia, zadolžen za vizualije. V devetdesetih je delal tudi kot video montažer, avtor TV podob, režiser in realizator projektov ter televizijskih oddaj.


www.korda-art.si

Tomaž Tomažin


Delo Tomaža Tomažina obsega video in fotografijo,  v njih  odkriva odnos posameznika do družbe. Začetna točka so filmi, ki predstavljajo sodobno družbo. Avtor si na novo zamisli obstoječe dialoge v njih, na način kot da bi se zgodili med njim in karakterji v igranih filmih, dokumentarcih ali videih. Vse vloge ponovno odigra pred modrim zaslonom in preko računalniškega programa z uporabo blue key-a vstavi in nadomesti svojo glavo z glavo originalnih igralcev. Tomaža Tomažina zanima ločenost med subjektom in objektom ter med glavo in telesom. Gledalci, ki vidijo video delo, najdejo sebe v telesu igralca. Bistvo njegovih del je vizualna manipulacija, namen pa spodbuditi razmislek o sodobni družbi in identiteti posameznika v njej. Absurdnost dialogov in situacij umetniškim delom Tomaža Tomažina dodaja komponento humorja. Soočeni z njegovimi panoramami so gledalci vedno znova neustavljivo prisiljeni, da si zastavljajo vprašanja o svoji identiteti, kot tudi umetnik preko njih reflektira o svojem položaju v svetu ter si zastavlja vprašanja o lastni podobi in identiteti.


www.tomazin.org


Meta Kastelic

Meta Kastelic v svojem delu izraža občutja, misli in dogodke, ki jih je izkusila v vsakdanjem življenju. Ujeti trenutki življenja v njenih delih so jazsno zaznamovani z dejstvom, da je kiparka. Njena umetniška dela v  sebi nosijo precizno noto estetike, a s pazljivim in podrobnim opazovanjem, se pred gledalcem razkrije njihov globlji pomen. V njih skriti simboli opazovalcu priskrbijo vplogled. Umetničine instalacije si prizadevajo komunicirati z gledalcem, vabijo ga/jok sodelovanju in interakciji. Preko tega delo oživi in s svojimi informacijami in imažerijo  sodelujočemu pomaga pri gradnji novih interpretacij, izkušenj ter razumevanja. Prav tako video in performans, ki sta skoraj stalnica v umetničinih instalacijah.

Producent:

KUD Mreža/Galerija Alkatraz


v sodelovanju z


Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje
Trg svobode 11A, 1420 Trbovlje, Slovenia

in


LX Factory


Rua Rodrigues Faria, nº 103, Lizbona, Portugalska


kuratorici:  Ana Grobler and Jadranka Plut

asistent: Sebastian Krawczyk

Posebna zahvala: Filipa Baptista, Špela Pavli in Zoran Poznič

Sebastian Krawczky je prostovoljec Evropske prostovoljske službe. Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina projekta je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Foto:  Damijan Kracina, Tomaž Furlan, sebastian Krawczyk, Jadranka Plut







Ana Grobler, Filipa Baptista, Tomaz Furlan_LX Factory Damijan Kracina Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory Galerija Alkatraz na dogodku Open day v Lx Factory Meta KAstelic Neven Korda Ostali dogodki na OD_1 Ostali dogodki na OD_2 Ostali dogodki na OD_3 Ostali dogodki na OD_4 Ostali dogodki na OD_5 Ostali dogodki na OD_6 Ostali dogodki na OD_7 Ostali dogodki na OD_8 PB110157 Tomaz Furlan logotipi lxfactory logo DDT logo D. Kracina_photo by Sabina Tanja Zalar M. Kastelic_photo by Damjan Kastelic T. Furlan_photo by Ana Grobler N. Korda_ photo by Sunčan Stone T. Tomažin_ photo by T. Tomažin