Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Mirjana Batinić in Robertina Šebjanič: Lom beline (Split)

18 Avgust 2011 > 31 Avgust 2011 Razstava Lom beline umetnic Mirjane Batinić in Robertine Šebjanič gostuje v zahodnem delu kleti Dioklecijanove palače v prostorih Hrvaškga društva likovnih umetnikov HULU v Splitu. Vljudno vabljeni na otovritev, ki bo, 18. avgusta ob 20. uri. Video je bil premierno razstavljen v Galeriji Alkatraz v letu 2010. Prikazan je bil na 14. Mednarodnem video festivalu Videomedeja v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodina v Novem Sadu v Srbiji. Do konca leta 2011 bo prikazan še v Galeriji SC v Zagrebu na Hrvaškem in v Prima Centru Berlin v Nemčiji. Kuratorici: Jadranka Ljubičić in Maja Lozić, Zvok: Vladimir Ilić - Lenjin 2, Mario Sammut - Cygna in avtorici



Razstava Lom beline je rezultat sodelovanja dveh intermedijskih umetnic, ki ju je njuno osebno zanimanje za raziskovanje medijev videa in fotografije povezalo k skupnemu eksperimentalnemu projektu. Robertina Šebjanič razume video predvsem v smislu njegovih tehničnih, skulpturalnih in socialnih karakteristik, ki na nek način dostikrat same diktirajo tematiko in razvoj motiva. V njenih prejšnjih instalacijah Niro (2006), Bubble (2008) in Signal 01/02/03 (2008), so subjekti videov nekakšne fantazme, ki se zdijo kakor da bi jih proizvedel kar medij sam, zgolj z minimalnim avtoričinim usmerjanjem, in ki se na ta način socializirajo oziroma obstajajo v prostoru v vzajemnem odnosu z gledalcem. Mirjano Batinić v izhodišču zanimajo predvsem emotivne zmogljivosti videa. Njena video dela, npr. Medusa (2006), In my own time (2007) ter Home (2008), izpostavljajo kontinuirano in disciplinirano osredotočenje na izbrani motiv z namenom, da preko njega prikaže fleksibilnost videa kot sprožitelja emocij in poseganja v intimno. Ekperimentalna pri pričujočem projektu je kombinacija obeh pristopov, torej puščanje videu njegovo tehnično nepredvidljivost, njegov animizem, po drugi strani pa ga hkrati trdno držati v avtorskih vajetih. Na ta način se vzpostavi ne zgolj komunikacija med obema avtoricama, pač pa tudi komunikacija med njima in medijem, in dalje, med umetnicama, medijem in gledalcem.

Ključno vlogo pri video instalaciji Lom beline igra namerno razkrivanje strukture ter vsebine, torej procesa montaže in razvijanja koncepta, kar gledalca simultano vključuje in izključuje. Ko gledalec pomisli, da je doumel vsebino, ga avtorici z naslednjo potezo (prizorom, kadriranjem, montažo) izključita do te mere, da mora ponovno začutiti oziroma racionalizirati tisto novo, kar vidi pred seboj. Prizori so na dveh ločenih površinah nanizani kakor filmski izseki, premikajoče se fotografske podobe, med seboj povezane po principu prelomljene repeticije ter razbijanja enakih elementov na obeh platnih. Vizualno ikonografijo dopolnjuje zvočna krajina šepeta, ki poudarja teksturo videa. Narativa je v prizorih prisotna naključno, ne nujno namerno, in je odvisna predvsem od gledalčeve percepcije, od njegove dojemljivosti za nekatere zelo osebne, in druge nekoliko klišejske ali prepoznavne emotivne podobe, kot sta npr. razpršena abstrakcija oblakov ali racionalna grafičnost okenskega okvirja. Avtorici manipulirata gledalčevo percepcijo s tem ko 'prekljapljata' med emocionalno atmosfero in produkcijskimi dejstvi, hkrati pa dopuščata dovolj časa posameznim prizorom, da se razvijejo, in dovolj miselnega prostora gledalcu, da se opredeli do videnega. Avtorici tudi poudarjata, da je pri njunem projektu pomembna popolna neodvisnost od filozofskih ali teoretičnih interpreatcij. Nasprotno, njun projekt je v svoji osnovi emocionalni video, neracionalni poligon vtisov, podobno kakor na nepredvidljivosti medija, grajen enakopravno na nepredvidljivi empatiji gledalca.

Lom beline je projekt dveh subjektivnosti, kjer obe umetnici hkrati zavzemata svojo osebno ustvarjalno pozicijo in sledita lastnim interesom, ki jih na koncu združita v nepredvidljiv preplet. Čustvena interaktivnost z gledalcem, prostorska definiranost instalacije, intersubjektivnost, ki se vzpostavlja skozi izmenjavanje impresij obeh avtoric, in poigravanje s tehnologijo medija, so temeljni poudarki pričujocega projekta, ki kulminirajo v privlačni, estetiziriani in subtilni, po drugi strani pa kontemplativni in asociativni imageriji.

Maja Lozić


Produkcija: Alkatraz Gallery, Ljubljana, 2010

Program Galerije Alkatraz podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Video je nastal ob tehnični podpori LJUDMILE, laboratorij za digitalne medije in kulturo pri KUD France Prešeren in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart.

Zahvala:

LJUDMILA, laboratorij za digitalne medije in kulturo pri KUD France Prešeren http://www.ljudmila.org/

Famul Stuart - šola uporabnih umetnosti http://www.galerijagt-famul.si/

Galerija Kapelica http://test.kapelica.org/

HULU Split http://www.hulu-split.hr/

www.vimeo.com/11254044
www.vimeo.com/robertina
www.mirjanabatinic.blogspot.co​m


Foto: Ana Grobler in Damjan Fister



Mirjana Batinić in Robertina Šebjanić / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjanić / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjanić / Lom beline v Splitu Lom beline Lom beline - fotografija  Jasmina Klančar Lom beline - fotografija  Jasmina Klančar Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu Mirjana Batinić in Robertina Šebjančič / Lom beline v Splitu