Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Neven Korda / Vrnitev

05 Julij 2011 > 19 Julij 2011 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave in vodstvo po razstavi z umetnikom v torek, 5. julija ob 21. uri, v Galeriji Alkatraz, Metelkova mesto. Po otvoritvi ste vabljeni, tudi na umetnikov performans, ki se prične ob 22.30. Neposredno ga bo prenašal Radio Študent v Odprti radijski eksperimentalni platformi RADAR.

Cilj instalacije VRNITEV je razstaviti pojem video na fizične realnosti kot so zajem svetlobnih informacij, njihova pretvorba v električni signal, manipulacija s konkretnimi oblikami video signala in vrnitev v svetlobno informacijo. Elektronsko sliko lahko gledamo s predmeti, ki jo prikazujejo 'na sebi', tako da slika sama sveti proti gledalcu, ali s predmeti, ki izžarevajo svetlobo in sliko nato prepoznamo v odboju z zaslona. Formalni ustvarjalec takšnega prostora ni fizični volumen temveč svetloba, vidna v zraku, ekranih in na odsevnih predmetih. Ambient VRNITVE  poudarja barvo in obliko kot svoji prvinski sestavini.

Prostor Galerije Alkatraz bo v ambientalni interaktivni instalaciji umetnika Nevena Korde postal nestabilen prostor, poln svetlobnih odbojev, vrtečih se virov svetlobe in odbojnih površin. Ob vstopu v ta prostor, sestavljen iz premikajočih se žarkov in senc, bo gledalec s svojo telesnostjo takoj postal eden izmed ključnih delov celotne postavitve in obenem rezultat instalacije.

Namen Nevena Korde je obiskovalca na spontan način vključiti v globalno metaforo videa in tako predstaviti oz. udejaniti dejstva, ki so v definicijah in teorijah videa bralcu težje razumljive in predstavljive. V tej točki se konstrukcija video instalacije VRNITEV približuje enemu svojih temeljnih ciljev – pojmu lepega. V tem vidiku deluje v smeri demistifikacije sodobnih tehnoloških umetnosti in praks. „Namesto kritike in pragmatizma se pred nami odkriva lepota, ki na žalost velja za preveč nejasno in pogojeno z ideološkim gledanjem. A ravno poetika in lepota sta tista učinka, ki nam omogočata, da izrazimo nekaj, kar je preveč kompleksno. Lepo je nekaj, kar lahko merimo objektivno ali subjektivno. V trenutku, ko ga zaznamo in določimo pa je vedno subjektivno, povezano z užitkom, toploto, notranjim čutenjem, strastjo in je neke vrste sublimacija.“ [1]

Umetnik pravi, da enakomerno in programirano ponavljujoče se gibanje po isti ali moteni poti proizvaja mnoštvo preobrazb, lepih in/ali povednih trenutkov v funkcionalnih strukturah. Ta kolaž sodobnosti je že v svoji 'predzajeti' stvarnosti, ki je enaka gledalčevem pogledu na postavljene objekte, halucinanten v svojem gibanju. Z mnoštvom preobrazb v polju avtopoetike pa provocira, simulira, dekonstruira in parodira sodobno identiteto, njene podporne diskurze ter ideologije. Njegov ambient vzdržuje dihotomijo: analiza stvarnosti - uživanje v stvarnosti.

..........................................................................................................................................

Neven Korda je umetnik, ki deluje na področju performativnih in projiciranih umetnosti. Raziskuje, prakticira in beleži čisto umetnost. Njegova video praksa je zato  raziskovanje videa in ne žanrov ali vsebin, ki jih video posreduje. Njegov vizualist je Barbat Kanak. Korda ustvarja umetne situacije, ki potrebujejo interakcijo telesa, glasu, zvoka in videa v živo, ter računalniško posredovanje. Je režiser in avtor gledaliških predstav, avtorskih filmov, dokumentarcev in video spotov, obenem pa mentor in izvajalec delavnic uporabnega videa. Dejaven je na področju arhiviranja in ohranjanja video zapisov. V osemdesetih je bil dejaven na ljubljanski alternativni sceni kot soustanovitelj in vodja gledališke skupine FV 112/15, soustanovitelj alternativne video produkcije FV Video ter kot član skupine Borghesia, zadolžen za vizualije. V devetdesetih je delal tudi kot video montažer, avtor TV podob, režiser in realizator projektov ter televizijskih oddaj.

Video instalacije:

Sidharta je Maya, 2006 / To je to, 2007 / Angažirana Konceptualna Umetnost MM,  2008 / Vedno taželja, 2009 / Klic divjine, 2010.

Video objekti: Nebo nad Metelkovo, 2005 / Reinkarnacija na Prepariranem monitorju, 2005 / TELEVIZIJA, 2006 / REINKARNACIJA NA KANALU 0 (nič), 2006 / TELE-VIZIJA 2007.

http://www.korda-art.si/

Sodelavca pri projektu:

Brane Ždralo – Zasnova, izdelava, programiranje in izvedba digitalnih krmilnikov za diaprojektorje, specialne časovnike ipd.

Stefan Doepner – razvijalec in konstruktor

Produkcija: Zavod Zank, zavod za umetniško in kulturno produkcijo, Česnikova 12, Ljubljana  http://www.zavod-zank.si/korda/
Koprodukcija: Galerija Alkatraz, Masarykova 24 in Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6
Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana


[1] Ida Hiršenfelder

Foto: Sunčan P. Stone



Neven Korda / Vrnitev Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde Otvoritev razstave VRNITEV umetnika Nevena Korde