Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Tilen Žbona / Syntetic Discrown II – Nihanje Resnice II

29 November 2010 > 20 December 2010 Galerija V42, Ljubljana v sodelovanju z galerijo Alkatraz

Novomedijska umetnost je dinamično področje, ki ga zaznamujejo nenehne tehnološke spremembe, beleženja neznanih polj, prepletanja disciplin, zavezanost kritični refleksiji in družbenemu diskurzu.

Tilen Žbona v projektu Syntetic Discrown II - Nihanje resnice II prepleta različne pristope in discipline. Zanima ga na kakšen način se gledalec odziva na doživljajske in zaznavne impulze. Raziskovanje osredotoča na komunikacijo z gledalcem, ki se interaktivno odziva na impulze v prostoru. Računalniška instalacija sestavljena iz različnih objektov, usmerja impulze gledalca in prevzema funkcijo subjekta,  ki mu je umetnik implementiral kognitivne sposobnosti.

Skozi interaktivnost , ki išče različne načine komunikacije z gledalcem, le-ta postane aktiven opazovalec umetniškega objekta. Iz pasivnega sprejemnika se preobrazi v dejavnega uporabnika »aplikacije« in tako sooblikuje pomene umetniškega dela, ki se ne ukvarja le z označevalnimi (izraznimi) niti le z označevanimi (vsebinskimi) ravnmi, temveč tudi s samimi načini oz. principi kodiranja, torej z relacijami med označevalnimi in označenimi, ki jih prevprašuje.

Tehnika služi umetniku kot orodje za izražanje čustvenih in estetskih principov.  Namen ni več raziskovanje zmogljivosti, ki nam jih ponuja tehnika, bistvena je vzpostavitev sistema, ki odpira nove možnosti prepoznavanja in razumevanja estetskih in družbenih pomenov. Pomen je tukaj povezan z vprašanjem odnosa subjekta do obstoječih (dominantnih) diskurzov oz. z vprašanjem njegovih možnosti v zvezi s tem razmerjem.

Sistem, ki ga umetnik vzpostavi v galerijskem prostoru, lahko interpretiramo kot konstrukt družbenega sistema posameznikov znotraj skupnosti, ki ustvarja razmerja med sodelujočimi. Oblikujejo se pozicije na mikro-makroravni, ki ustvarjajo navidezno enakost in možnost svobodne participacije subjekta v oblikovani skupnosti. Razstava se ne osredotoča na en pol vprašanj in iskanj odgovorov, temveč je na videz celo zelo raznorodna; na prvi pogled nepovezana vprašanja zastavlja simultano, da bi nakazala njihovo končno intrinzično kompleksno prepletenost, kakršna določa naravo sistema samo, in obenem zavzema značilnosti skrajno spekulativne strukture.

Jadranka Ljubičič



Galerija V42

42 Rožna dolina cesta 5, 1000 Ljubljana

E-mail: v42contemporary@yahoo.com               tzbona@yahoo.com

http://www.v42.eu/

telefon:  slo +386 31759806 in +386 40 226130 / uk +447921337055
Galerija je odprta po dogovoru