Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Vahram Aghasyan / RUŠEVINE NAŠEGA ČASA

12 Oktober 2010 > 22 Oktober 2010 Odprtje razstave bo v torek, 12.oktobra ob 20h v galeriji Alkatraz





Zanimanje v zvezi z ruševinami je spremljalo zahodno sodobnost v valovih že od 18. stoletja dalje, kot del širšega diskurza o spominih, travmah, pozabljanju in zamišljanju drugih prihodnosti. V zvezi z ruševinami obstaja nostalgija, saj se zdi, da ruševine vsebujejo obljube, ki so izginile iz sedanjosti. Zdi se, da zapuščene zgradbe nimajo več prostora v novih,kapitalistično porabniških časih. Potrošni proizvodi dandanes s starostjo ne pridobivajo na vrednosti, postanejo zastareli, se reciklirajo ali zavržejo, poslopja se podrejo in na novo pozidajo. Možnosti, da se stvari postarajo in postanejo razvaline se v času turbo kapitalizma zmanjšujejo. Nepredelani ostanki so potisnjeni na obrobje. Staro je treba uničiti in nadomestiti z novim, novo pa je dandanes narejeno tako, da izgleda staro, in ta pojav je bolj pogost od posodabljanja starega. Te osamljene, zapuščene zgradbe pričajo o družbi v kateri živimo, s seboj nosijo vse polno zgodb in spominov, ki se ob pogledu na njih zdijo odsotni.

Vahram Aghasyan je svoj projekt zasnoval ravno na raziskovanju zapuščenih območij. Razstava je rezultat raziskave o marginaliziranih, zapuščenih praznih prostorih v Armeniji. Projekt je močno zaznamovan s specifičnostjo prostora, kulturo in zgodovino Armenije, ki jo nenehno primerja, iščoč vzporednice z zgodovino nekaterih drugih kulturnih območji. Fotografije in videi, ki jih avtor sestavlja v instalacije, gradijo novo zgodbo, ki črpa snov v pridobljenih informacijah in zgodbah, nanašajočih se na dotični opuščeni objekt, ki veljajo za neavtentične. V svoje delo zato vključuje tudi pisne opombe, ki dopolnjujejo vizualni del zgodbe in so pomembne pri prebiranju in razumevanju dela. Avtor pravi, da je o teh prostorih nemogoče najti zgodovinske reference v obstoječih virih, pogosto celo nobenih informacij, a informacije najdene, govorijo veliko o tem v kakšni družbi živimo.

Vahram Aghasyan rojen leta 1974, živi in dela v Yerevanu v Armeniji. Mednarodno je razstavljal na 10. mednarodnem bienalu v Istambulu, v muzeju Kiasma v Helsinkih, na prvem Sodobnem bienalu v Solunu (First Contemporary Art Biennale Of Thessaloniki). Njegova dela so bila prikazana na razstavi sodobnega videa iz Armenije “Contemporary video art from Armenia”  v muzeju sodobne umetnosti v Lyonu (Musee d’art Contemporain) Lyon, sodeloval je na skupiniski razstavi »Upor skozi umetnost« (“Resistance through art”) v armenskem paviljonu na 51. Beneškem bienalu (2005). Njegovo zadnjo samostojno razstavo v Armeniji »Mesto duhov« (“Ghost City”) je gostil Armenski center za sodobno eksperimentalno umetnost ACCEA - Armenian Center for Contemporary Experimental Art. Nedavno je zaključil umetniško rezidenco v Kunstlerstatte Schloss Bleckede v Nemčiji. Razstavljal pa je tudi na 28. grafičnem bienalu v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani.

Več o umetniku na http://freenet.am/~dump/

Fotografije z otvoritve:  Sunčan P. Stone

Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Vahram Aghasyan RUSEVINE NASEGA CASA Vahram Aghasyan RUSEVINE NASEGA CASA Vahram Aghasyan RUSEVINE NASEGA CASA Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana Otvoritev razstave "Rusevine nasega casa" Vahrama Aghasyana