Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Lara Žagar in Oskar Kandare: Luknja

05 Oktober 2022 > 05 November 2022 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Lare Žagar in Oskarja Kandareja "Luknja" enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Ena izmed stičnih točk ustvarjalnosti Lare Žagar in Oskarja Kandareja je premišljevanje o koncu sveta, tako v fizičnem kot tudi v abstraktnem pomenu. Umetnico in umetnika druži močno zavedanje okolja, ki ju kot človeka obdaja. Na vsakdanjik gledata s konceptualnega zornega kota, iz česar vlečeta ustvarjalno inspiracijo. V njunem delu hkrati skoraj ni mogoče spregledati aspekta časa – osredotočata se na prihodnost, ko človek kot individuum ali del skupnosti na neki točki ne bo več obstajal, kar za sabo potegne mnogo dodatnih vprašanj. Animacija z naslovom Luknja je njun skupni projekt, ki je nastal na delavnici v sklopu oddelka za fotografijo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pod mentorstvom Petra Raucha.

Popačenje prostora in časa sredi tal v neznani zgradbi. Ljudje ali predmeti, ki se potapljajo, izginejo, kot da bi se premaknili v drugo obdobje. Ta pori podobna luknja oddaja nenavaden, subtilen hrup. Kar je bilo ustvarjeno, je animacija – njene podobe in zvok se hkrati zvijajo in raztegujejo, kot to počne časovna zanka. Iz druge minljive realnosti prehajajo v našo in razkrivajo krožno in zvito naravo časa. In skrivnostna luknja? Lahko je portal, lahko tudi ne vodi nikamor. Morda je le nosilka zvoka, ki prav v tem trenutku spreminja perspektivo našega pogleda.

Oskar Kandare (2000) je študent oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Raziskuje apokalipso, konec sveta in dobo antropocena. Mediji njegovega dela so fotografija in novi mediji. Njegov namen je, da gledalka_ec začuti nekaj, kar ni prisotno v vsakdanjem življenju, in se začne spraševati o prihodnosti.

Lara Žagar (1993) je vizualna umetnica in fotografinja. Leta 2018 je diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil. Od leta 2021 obiskuje magistrski program Video, animacija in novi mediji na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je soustanoviteljica modne znamke Fuga, ki v svojem ustvarjanju daje poudarek na fotografski material. Poleg tega ustvarja dolgoročne projekte, v okviru katerih raziskuje vizualno izkušnjo okolja. Uporablja različne pristope do fotografske umetnosti, ki jo združuje z videom in zvokom.



Luknja, animacija, 2022

----------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Lucija Zajc
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo