Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Ljubljana Street Art Festival 2022 | Epos 257: Vstop prepovedan

29 Junij 2022 > 19 Julij 2022 Vljudno vabljene_i V Galerijo Alkatraz, v sredo, 29. junija ob 19. uri, na otvoritev razstave "Vstop prepovedan" češkega umetnika Eposa 257, ki je del Ljubljana Street Art Festivala.

Na razpisu za delovno rezidenco Umetnica_ik na delovnem izzivu v rezidenčnem Ateljeju Azil za mesec junij je štiričlanska komisija med 43 impresivnimi predlogi soglasno izbrala praškega umetnika, ki deluje pod imenom Epos 257. Poleg razstavnega projekta v Galeriji Alkatraz bo pripravil še zunanjo intervencijo v prostoru AKC Metelkova mesto.

Češki umetnik Epos 257, čigar identiteta ostaja širši javnosti neznana, deluje v in z urbanim okoljem in ikonografijo mesta. V svoji ustvarjalnosti izumlja inovativne pristope, s katerimi se osredotoča predvsem na tematike in problematike javnega prostora in na aktualne družbene teme. Številka v njegovem imenu je številka češkega zakona, ki obravnava poškodovanje zasebne lastnine, s katerim je v svoji ustvarjalni, družbenokritični praksi pogosto prišel v stik. Je diplomant praške Akademije za umetnost, arhitekturo in oblikovanje, kjer trenutno zaključuje doktorski študij, in nekdanji član interdisciplinarne skupine Ztohoven. Razstavljal je na številnih prizoriščih na Češkem in po svetu.

Umetnika navdihuje urbano življenje, ki ga opazuje z različnih vidikov, proučuje in oblikuje ter tako z njim vzpostavlja odnos preko lastne aktivne udeležbe ter preko aktivne udeležbe ostalih sodelujočih in mimoidočih, ki opazijo in so v interakciji z njegovo ustvarjalno preobrazbo prostora. Njegov namen je spodbuditi upor v javnem prostoru skozi soočenje gledalk_cev z angažirano umetnostjo, ki razkriva in protestira proti mednarodno prisotnim avtoritarnim tendencam oblasti pri upravljanju z urbanim prostorom – oblasti, ki je sicer demokratično izbrana, a ne prispeva k omejevanju dejanskega vpliva elit. V svojem delu raziskuje in prevprašuje, kako hitro skupnost ponotranji in normalizira prepovedi ter kakšne so posledično meje naše (ne)svobode. Istočasno se s svojimi deli dotika neučinkovitosti institucij, ki nam vladajo, in odkriva razpoke v zakonih, ki jih lahko izkoristimo za povečanje lastne svobode. S svojimi domiselnimi, premišljenimi in dovršenimi posegi dosega širšo skupnost z željo po prebujanju iz apatije in spodbujanju k zahtevanju pridobitve ali vračila pravic do mesta. Vse to doseže skozi vsebinsko in vizualno navdihujoče posege v zunanji in notranji javni prostor, ki naelektrijo skupni bivanjski prostor, mu dodajajo nove pomene in opominjajo na razsežne možnosti skupne dobrobiti.

Epos 257 skozi svoja dela prevprašuje tudi lasten odnos do družbe, saj mu javni prostor daje večjo svobodo izražanja, vendar pa v njem budi tudi občutke lastne odgovornosti za okolje, ki ga obdaja. Ta dinamika je še posebej prisotna v aktivnostih, ki so bile sestavni del ustvarjalnega procesa, ki je pripeljal k njegovi razstavi v Galeriji Alkatraz. Izvedbeno gledano pa je bila tudi velik organizacijski zalogaj, pri katerem je poleg produkcijske ekipe sodelovala tudi številčna skupina lokalnih umetnic_kov. Ta zanimiva kombinacija bo v galeriji prikazala prepoved dostopa do prostora, ki je v razstavi neposredno povezana z nasiljem. Prostor je namreč utelešen kot prizorišče zločina, ki tam zvočno še vedno odmeva. Nasilje v tem primeru ni nasilje posamezničinih_kovih kriminalnih dejavnosti, temveč nasilje nosilk_cev moči. To sega od nesmiselnih prepovedi v javnem prostoru, gentrifikacije, nezaželenosti uporabnic_kov javnega prostora, kot so na primer brezdomke_ci ter vse_i brez statusa in nepremičnin ter premičnin, kot so avtomobili, v lasti, pa vse do sovražnega ravnanja z begunkami_ci s strani represivnih organov ter nasilnosti vojne (v Ukrajini), ki iz vseh nas dela žrtve tisith (zakonov), ki naj bi zastopale_i našo dobrobit. Komaj vidne posledice strelnega orožja so metaforično razkritje tega očem namenoma skritega nasilja nad prebivalkami_ci mesta, povezanega s krčenjem javnega prostora v prid zasebnemu. Zvok streljanja nas bo šokiral zato, da bi v nas prebudil gnev, za katerega niti ne vemo več, da tli v nas.



Rezidenco izvajamo v partnerskem sodelovanju z Inštitutom za urbana vprašanja, projekt je del Ljubljana Street Art festivala 2022.

Podpora: Ministrstvo za Kulturo RS, Mestna občina Ljubljana.

Fotografije razstave: Nada Žgank.