Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

23. Rdeče zore | Marijo Zupanov: “Under the Tuck (Pod zalimanim)”

05 April 2022 > 22 April 2022 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Marija Zupanova "Under the Tuck (Pod zalimanim)" in na performativno vodstvo po razstavi, ki ga bo izvedla sokuratorica Mentalika, v torek, 5. aprila ob 19. uri v Galerijo Alkatraz, Razstava in dogodek sta del 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.





Otvoritev razstave Under the Tuck (Pod zalimanim) Marija Zupanova s perfomativnim vodstvom sokuratorice Mentalike

v slovenskem jeziku

Torek, 5. 4. 2022 ob 19:00

Galerija Alkatraz

AKC Metelkova Mesto

1000 Ljubljana

 

Druga razstava 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore v Galeriji Alkatraz, Under The Tuck (Pod zalimanim), je serija konceptualnih fotoportretov kraljic preobleke, prikazanih skozi odkrito podobo tuckinga. Tehniko kraljice preobleke uporabljajo, da skrijejo vidnost spolovil, da ne »motijo« celostnega izgleda silhuete njihove performativne persone. Vsaka kraljica je izmojstrila svoj pristop tuckinga, fotografska serija Marija Zupanova pa prikaže njihovo identiteto skozi izbrani motiv. Umetnik išče popolnost trenutka v nepopolnosti preobleke in razkriva skrivnosti vsake kraljice posebej. Najraje se posveča času v zaodrju, ko so kraljice v pripravi, posebno pozornost pa usmerja v hipe de-draga, ko »popolnost« preobleke razpade. Ravno v tem razpadu celostne vizualne podobe, ki je namenjena javnosti, Zupanov išče in najde najbolj iskrene momente, ki razodevajo lepote performativnega udejstvovanja in kulture draga ter njegov destabilizacijski vpliv na heteronormativnost in hegemonijo patriarhata.

Slednje pa bo gledalkam_cem pomagala videti in razumeti tudi sokuratorica razstave, Mentalika, ljubljanska kraljica preobleke, aktivistka in glavna organizatorka Dragoslavie ter soustanoviteljica House of Dynasty. V sklopu razstave bo namreč izvedla tudi performativno vodstvo. Pripravite se na posebno izkušnjo, ki vam bo iz prve roke približala umetnost draga in vas soočila z njegovim aktivističnim nabojem!

Marijo Zupanov (1989) je leta 2014 diplomiral na oddelku Oblikovanje vizualnih komunikacij na smeri Fotografija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje magistrski študij iste smeri. Od leta 2020 ima status samozaposlenega v kulturi, živi in dela v Ljubljani.  Sodeloval je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Njegova dela so bila objavljena v različnih revijah.

Mentalika je ljubljanska kraljica preobleke, aktivistka ter glavna organizatorka Dragoslavie. Svojo drag kariero je začela marca 2019, ko je skupaj s Plastiko in Noname Mess ustanovila House of Dynasty. Takrat znana kot Petra HD je Mentalika prvič nastopila v preobleki v Klubu Tiffany na tekmovanju za Majsko kraljico in zmagala. Skupaj s svojo drag hišo ter pod mentorstvom izkušene kraljice preobleke, Babsi Adler, je julija 2019 ustvarila svoj prvi show. Skupina je najprej sodelovala pod imenom Drag Hags in izvajala mesečne showe v Klubu Tiffany ter v K4. Novembra 2019 je s svojo hišo nastopila v Splitu v klubu Kocka pod okriljem Kabareta Tiffany. Po enem letu aktivnega raziskovanja umetnosti draga in nizanja uspehov na področju nastopanja pa se je zaradi pandemije koronavirusa ves proces ustavil. Skupaj s peščico lokalnih in balkanskih kraljic preobleke je Mentalika ustvarila prvi spletni drag show na Balkanu: Dragoslavio. V enem letu je ekipa Dragoslavie izvedla 19 showov na spletni platformi Twitch, na katerih je nastopalo okoli 50 različnih drag performerk_jev s področja bivše Jugoslavije in širše. Mentalika je najprej performerka, potem pa vse ostalo. Na njenih nastopih publika lahko pričakuje močne emocije, nelagodna vprašanja in veliko energije. Njen makeup navdihujeta negotovost in nebinarnost, kar so tudi glavni motivi, s katerimi opisuje svoj drag.

*******************************

Dogodek na Facebooku


*******************************
Info

Organizacija: 23. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore


Produkcija: KUD Mreža/Rdeče zore
Kuratorska ekipa: Ana Grobler, Mentalika
Oblikovanje plakata in grafične podobe: Urška Preis.
Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana.
Finančna podpora določenih dogodkov: Evropska unija - program ERASMUS+ in Evropske solidarnostne enote.


*******************************


Pomembno
Vlada z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je začel veljati 21. februarja 2022, sprošča omejitve tudi na področju kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode. Prenehale so veljati vse začasne epidemiološke omejitve pri izvajanju kulturnih prireditev in drugih kulturnih storitev ter pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Preventivni higienski ukrepi ostajajo odločilnega pomena. Več na gov.si.

Fotografije iz otvoritve: Nada Žgank.

foto: Marijo Zupanov foto: Marijo Zupanov foto: Marijo Zupanov foto: Marijo Zupanov