Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Ognjen Odalović: “Distopija”

11 Februar 2022 > 11 Marec 2022 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Ognjena Odalovića "Distopija" enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



 

Distopija je eno izmed del iz serije CIKLUS 2. Delo je avtorjevo premišljevanje o distopiji in gibanju človeštva v prihodnosti ter prikazuje njegov pogled na svet. Z razvojem tehnologije se človek, ki hrepeni po svetu utopije, dejansko premika proti distopiji.

Distopija je nasprotje utopije in označuje svet, kjer so se uresničile črne vizije prihodnosti; v katerem tehnologija in znanost negativno vplivata na človeško življenje. Termin ´utopija´ je uveljavil pisatelj Moore že leta 1516 z istoimenskih naslovom knjige. Distopija pa je koncept prostora, kjer so se realizirali neželeni in zastrašujoči scenariji. Avtor v seriji ilustracij prevprašuje tehnološki napredek, ki je popularno viden kot premik naprej, vmesna postaja na poti k idealni skupnosti oziroma utopiji. Sprašuje se, ali se človeška skupnost s tehnološkim napredkom v resnici ne premika v ravno nasprotno smer, v smer distopije. Rešitve, ki jih uporabljajo vodje svetovnih skupnosti, nakazujejo na to, da se naša realnost premika pravzaprav v smer realizacije distopičnega scenarija: tehnološki napredek se izkorišča in zlorablja za namene prevelikega nadzora in kaznovanja, za zlorabo osebnih podatkov in vojaško nadvlado nad suverenimi državami.

Tehnika, ki jo avtor uporablja, je risanje na papir z markerji in črnilom. To in druga dela iz serije CIKLUS 2 so nastala pod vplivom mitologije, sveta, fantazije in znanstvene fantastike, pa naj gre za knjige, glasbo ali film ...

Ognjen Odalović (1995) je diplomiral iz oblikovanja na Univerzi Donja Gorica v Podgorici v Črni gori. Trenutno je magistrski študent ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Sodeloval je na skupinskih in samostojnih razstavah v Črni gori, Srbiji in Sloveniji. Med njimi so: Razstava Petar I Petrovič Njegoš, Cetinje (2019); “Dystopia”; Biro Kulturnega centra Podgorica (2020); EU Visual Storytelling

 



OGNJEN ODALOVIĆ: CIKLUS 2: Distopija

----------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Nina Baznik
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo