Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Miha Majes: “Dark Fantasy (Temačna fantazija)”

27 December 2021 > 27 Januar 2022 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Mihe Majesa "Dark Fantasy (Temačna fantazija)" enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



 

V umetniškem delu Mihe Majesa z naslovom Dark Fantasy lahko prepoznamo refleksijo psihoanalitičnega koncepta sence Carla Gustava Junga. V teoriji senca zajema negativne lastnosti osebe in onemogoča pozitivno samopodobo. Avtor v tem kontekstu ilustrira simbolno kolektivno podobo zahodnega sveta, ki je historično veljal za absolut védenja, a danes govorimo o njegovem zatonu (Oswald Spengler). Ne glede na to, ali je senca pozitivna ali negativna, je pomembno, da človek stopi z njo v stik. Uvid v naravo lastne sence je prvi korak k samozavedanju in integraciji lastne osebnosti (Jung, 1933:33, po Crain, 1994). Glede soočenja z lastno senco Jung pravi: »Dolžni smo si priznati vse svoje lastnosti. Če katere od svojih plati ne vidimo, se ne moremo razumeti. Lastnost moramo vključiti v svojo osebnost, sicer nas omejuje in smo le polovična oseba ter karikatura samih sebe.« 

V podobi Dark Fantasy vidimo osebo, ki je prepletena z nečloveškimi liki. Na obrazu edinega človeka je izraz strahu. Opazimo, da ta oseba za plašč drži klovna. Klovn se smeji s cigareto v ustih, na glavi pa ima kapo z napisom ´new era´. Ne smeje se osebi, ampak majhnemu možiclju, ki sedi na njej. Posmeh je verjetno namenjen višjemu egu osebe (ego pa je tisti, ki prevzame »nadzor«, kadar se počutimo ogrožene ali prestrašene). A na podobi hitro opazimo še en ključen odnos. Na klovna preži bel lik oziroma parazit, ki je pozicioniran nad njim in v roki drži leseno letalo (letalo in kozolec sta prispodobi terorističnega napada na World Trade Center 11. 9. 2001, ki je redefiniral razumevanje sodobnosti in življenje zahodnega sveta). Podoba Mihe Majesa je iskrena, intimna in direktna izpoved njegovega razumevanja kolektivne travme, ki jo je ustvaril pojav koronavirusa. Podoba je s tem razlogom groteskna in grozljiva, ljudje, živali in liki, ki so velikokrat prijetne podobe, pa se v Majesevem delu spremenijo v nekaj tujega, neznanega in zastrašujočega.

Nina Baznik


 

Miha Majes (1993, Jesenice) je leta 2019 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno nadaljuje magistrski vzporedni študij grafike in slikarstva pri prof. Žigu Karižu in Zori Stančič. Del študija se je izpopolnjeval na Accademii di Belle Arti di Brera v Milanu. Ustvarja na področjih grafike in slikarstva. Svoje delo je predstavil na različnih razstavah doma in v tujini.

 



MIHA MAJES: Dark Fantasy/ Temačna fantazija (olje in sprej na platno, 184 × 142 cm, 2020) 

----------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Nina Baznik
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo