Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Nuka Horvat: “Trans ogroženi”

04 November 2021 > 04 December 2021 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Nuke Horvata "Trans grožnja" enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Delo Trans ogroženi je eno izmed štirih monotipij umetnika Nuka Horvata. Monotipije se bolj kot na upodabljanje preprosto razumljivih figur osredotočajo na prikazovanje čustev in utrinkov. Podobe se namensko gibajo dovolj blizu figuralike, da jih preko sebi lastnih asociacij, ki jih gradimo na podlagi osebnih izkušenj, poskušamo razumeti, a jih nikoli dokončno ne prepoznamo. Trans ogroženi poskuša prikazati nerazumevanje transspolnosti in politično mnenje, da transspolnost in transspolne osebe ogrožajo tradicijo, družino in otroke ter prihodnost človeštva. Monotipija je skoraj popolnoma prekrita z blagom. Blago ima v celotnem projektu vlogo motnje, simboličnega prekrivanja resnice. Na monotipiji Trans ogroženi so z blagom prekriti najbolj ključni podatki. Namesto resnice, da pravica do obstoja, želja po življenju brez skrivanja in diskriminacije ne ogroža nikogar, dominirajo lažna prepričanja in strah.

Delo umetnika Nuka Horvata z naslovom Trans ogroženi obravnava nevidno, sistemsko nasilje nad transspolnimi osebami in grožnjo, ki jo transspolne osebe doživljajo zaradi samega obstoja. Mnoge_i trdijo, da so transspolne osebe tiste, ki grozijo njihovemu obstoju, načinu življenja in družini. Resnica pa je ravno obratna, transspolne osebe so tiste, ki so v nevarnosti, saj se jim odrekajo in kršijo človekove pravice.

Ni nevarna transspolnost, ampak nasilje, ki se izvaja nad transpolnimi osebami. Zakaj misliš, da do tovrstnega nasilja pride? Kako lahko nerazumevanja spola posameznice_ka tako hitro preide v fizično in verbalno nasilje?

V delih ne želim nakazati le fizičnega in verbalnega nasilja, ampak v še večji meri odrekanje pravic, zlorabo moči, kršenje človekovih pravic, sistemsko diskriminacijo, (prikrit) sovražni in diskriminatorni govor itd.

Te oblike nasilja so sistemske. Sama načela, na katerih je zgrajena družba in katerih smo se vse_i priučile_i, škodujejo obstoju trans oseb, zato so tudi pojavi fizičnega in verbalnega nasilja tako visoki.

Ljudje velikokrat nerazumljene teme doživljajo s strahom in grozo. Neznane teme, skupine in posameznike doživljajo kot grožnjo. Ali je večja prisotnost javnega pogovora o transspolnosti pomagala pri razumevanju le-te?

Večja vidnost v družbi definitivno pomaga pri razumevanju transspolnosti, hkrati pa je lahko dvorezen meč, saj se dogaja tudi politični »pushback« – z vidnostjo se je statistično povečal tudi sovražni govor, sovražne akcije, pojav anti-trans zakonov itd.

Večja vidnost torej izpostavi marginalizirane skupine tudi nasilju, a kljub temu je širjenje znanja o trans tematikah nujno za izbris predsodkov in normalizacijo. Ključno je, da se pri tem prisluhne trans osebam samim.

 

Nuka Horvat (1997) obiskuje podiplomski študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Ustvarja zine, stripe, ilustracije in animacije ter na teh področjih raziskuje, kaj je tisto, kar nesmiselne oblike spreminja v prepoznavne podobe in obratno. Njegove stripe in ilustracije sta objavila stripovska antologija kuš! in časopis FŮD. Sodeloval je pri več skupinskih razstavah, kot na primer SVEŽE RIBE: #NemirneVode (2020) v galeriji Dobra Vaga, S04E02_KRIZOLOGIJA: Apliciran pristop (2021) v okviru galerije 7:069 in Galerije Media Nox, samostojno pa se je v Dobri Vagi predstavil v okviru razstave Zine Vitrine s svojim zin-stripom Lijak (2020).

 



 

----------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Nina Baznik
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo