Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Umetnica_k na delovnem izzivu – Nataša Berk

23 Julij 2021 Vljudno vabljene_i na performativni dogodek z Natašo Berk, v petek, 23. julija ob 19.00 v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Dogodek je del programa Umetnica_k na delovnem izzivu v organizaciji KUD Mreža, ki vsebuje še rezidenco avtorice v Atelju Azil in umetniško intervencijo v prostor AKC Metelkova mesto.

Nataša Berk je bila izbrana na razpisu Umetnica_k na delovnem izzivu, ki je bil namenjen ustvarjalkam_cem izven Ljubljane. Poziv je poleg realizacije zunanje intervencije v prostoru AKC Metelkova mesto vključeval še izvedbo umetniškega projekta v Galeriji Alkatraz.

Umetnica je v času svojega enomesečnega bivanja v Ateljeju Azil želela spoznati dinamiko mikrookolij Metelkove z namenom raziskovanja ideje socialne skulpture (Soziale Plastik), ki jo je razvil Joseph Beuys. Umetnik je skoznjo govoril o družbi kot umetniškem delu, ki ga gradi vsak kreativni, politični in osveščeni posamični angažma, iz česar izvira tudi njegova trditev, da je vsak človek umetnik_ca. S pomočjo socialne skulpture naj bi po Beuysovem mnenju estetiko prenesle_i v kolektivni, domišljijski prostor, v katerem bi lahko reartikulirale_i načine delovanja v skladu z ustvarjalnimi potenciali, ki naj bi jih nosile_i v sebi; tako naj bi umetnost ponovno postala sredstvo moči v družbi in politiki. Takšna razširjena opredelitev presega pojmovanje umetnosti, ki je vezano na določen medij, material ali realiziran vizualni efekt.

Z namenom preseganja takšnega zastarelega pojmovanja umetnosti se je umetnica ob stoti obletnici Beuysovega rojstva odločila, da v Galerijo Alkatraz občinstva ne bo vabila na dogodek, ki skozi kuratorsko izdelan koncept prikazuje še eno razstavo, ki temelji na materialnosti artefaktov, ampak da bo strukturo svojega projekta zasnovala nesnovno: kot umetniški dogodek v obliki performansa.

Izgled galerije je popolnoma spremenila in ji z mizo s pogrinjkom dodala še pridih starinskega in ekskluzivnega. Sama je stopila v vlogo gospodinjske pomočnice, ki je pripravljala prostor za pojedino in stregla vsem, ki so bile_i pripravljene_i tvegati prisotnost v naknadno zaprtem prostoru. Ko so se vrata galerije zaprla, so se  tiste_i, ki so ostale_i v njej, usedle_i za dolgo mizo. Ljubiteljice_i sodobne umetnosti,  naključne_i obiskovalke_ci, turistke_i so bile_i povabljene_i, da sedejo zraven nekoga, ki je_ga ne poznajo, in s to osebo poskušajo navezati stik. V tem času je umetnica, oblečena v uniformo gospodinjske delavke, začela streči.

S prispodobo, ki opozarja na nemoč umetnic_kov v sodobni slovenski družbi, se je začelo ustvarjanje socialne skulpture, ki so jo oblikovale_i vse_i prisotne_i. Večer je potekal v znamenju navezovanja stikov, ki se ne bi zgodilo brez okvira situacije v galeriji. Dogajanje se je začelo kot happening z umetničinim performansom, ki ga je osnovala s svojim gibanjem in usmerjanjem ljudi v prostoru, na koncu pa je preraslo v nematerialen skupinski projekt. Tudi zato je bilo povabilo na performans sestavljeno kot generičen poziv na dogodek brez naslova, saj se je šele z obiskom izoblikovala razstava, ki so jo avtorsko oblikovale_i vse_i prisotne_i.

Nataša Berk je v sklopu rezidence v Ateljeju Azil ustvarila še grafit Beuys, Beuys, Beuys (Wall of fame, AKC Metelkova mesto), ki preko poigravanja s popularnim hitom iz leta 1987 Boys (Summertime love) italijanske pevke Sabrine navihano opozarja na to, da je pojem grafitarstva povezan pretežno z ustvarjalci. Avtorica svoje delo, tudi če je kuratorsko, razume kot umetniški angažma, zato je v času gostovanja izvedla tudi razstavo slik Irene Orel. Sodelovanje umetnice pri Urbanih likovnih projektih (Celostna umetnina Metelkova) se še razvija, povezano pa bo s sajenjem drevesa – nanaša se namreč na projekt 7000 hrastov Josepha Beuysa – in predstavljeno v prihodnosti.

Sodelujoče_i umetnice_ki na razstavi:

Cristina Miran
Maja Chieng Frisenberg Pedersen
Andrej Savski
Camilla Chieng Frisenberg Pedersen
Nataša Serec
Anica Kočevar
Nataša Berk
Tili Kojič
Irena Orel
Petra Varl
Žiga Palčar
Mladen Stropnik
Lina Rica
Nataša Skušek
Adrijan Praznik
Ana Grobler
Sebastian Krawczyk

Fotografije: Nada Žgank.

Projekt je podprt s strani Ministrstva za kulturo RS in MOL - Oddelka za kuluro.

The project is supported by the Ministry of Culture of the Republic of Slovenia and City Council Ljubljana - Department for culture.



video Beuys, Beuys, Beuys: Nataša Berk, 2021