Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Fart Attack: Blue Bib (Modri jopič)

16 September 2021 > 16 Oktober 2021 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave avtorice Fart Attack "Blue Bib (Modri jopič)" v sklopu enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Avtorica razstavlja pod psevdonimom Fart Attack (Napad prdcev). Njen umetniški spekter zajema tematike feminizma, aktivizma, performativne in ulične umetnosti. Tokrat razstavlja lutko iz stop motion animacije. Lutka, hibrid nadzorne kamere in policistke_a, je narejena iz kartona in je velika približno 40 centimetrov. Obravnava tematiko videonadzora v javnem prostoru oz. konkretneje britanski CCTV (televizijo zaprtega kroga), torej interne televizijske sisteme, ki so namenjeni nadzoru. Policija in druge državne institucije v državah, kot so Velika Britanija, Venezuela, Kitajska in Hongkong, zmeraj pogosteje uporabljajo videonadzor nad svojimi državljankami_i, vedno bolj pa se podobne težnje izražajo tudi v našem prostoru. Videonadzorne kamere pogosto uporabljajo za identifikacijo protestnic_kov proti obstoječim političnim režimom. CCTV je eno izmed napol legalnih sredstev nadzora, kaznovanja in ustrahovanja prebivalk_cev, posameznic_kov, protestnic_kov. Pravica do zasebnosti je osnovna človekova pravica, ki so jo nekateri državni aparati z lahkoto obšli. Zlorabe te pravice so bile vidne med protesti v Hongkongu, Venezueli in Sloveniji. V Hongkongu je več kot tri milijone ljudi protestiralo proti novemu zakonu o izročitvi posameznic_kov, ki so prebegle_i s Kitajske. Hongkong je posebno administrativno območje Ljudske republike Kitajske, ta pa je s svojim sistemom CCTV iskala, identificirala in kaznovala tiste, ki so protestirale_i proti novemu zakonu. Tudi v Sloveniji se je ob protestih proti trenutni vladi poročalo o podobnih kršitvah s strani policije. Umetnica se tako loteva tematike, ki je globalno problematična, a vedno bolj aktualna tudi pri nas.

Nina Baznik


 

Fart Attack je liverpoolska umetnica, ki se ukvarja z gledališko scenografijo in izdelavo rekvizitov. Je aktivistka, animatorka in videastka, katere delo velikokrat vključuje tudi skupnost, v kateri živi. Je soustanoviteljica umetniškega projekta Projectile Vomit TV production and broadcasting channel in ena izmed upravljavk_cev tiskarne Dingle Community Print Workshop.

Leta 2009 je v Palestini razstavila prvo performativno delo Circus to Palestine. Med leti 2014 in 2018 je v Liverpoolu razstavljala za konkretni prostor ustvarjeno (site-specific) skulpturo Projectile Vomit. Leta 2018 je razstavljala v okviru skupinske razstave v Galeriji Alkatraz na Mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče Zore. Leta 2020 je prejela triletno umetniško rezidenco pri umetniški agenciji Heart of Glass v mestu St Helens blizu Liverpoola. Istega leta je razstavila delo Brandalists - Bus Stop Take Over. O njenem delu je izšel članek z naslovom Idle Women On The Water. 

 



----------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Nina Baznik
Lektura: Neja Berlič

Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo