Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

PISMO PODPORE UPRABNIKOM_CAM METELKOVE 6: Dovolj uničevanja!

21 Oktober 2020 > 31 December 2020



Že dobrih šest mesecev vlada izrablja pojav covid-19 za kratenje in kršenje osnovnih človekovih pravic in svoboščin, poglabljanje socialnih razlik, strašenje, kaznovanje izrazov kritike in ropanje državne blagajne. Namesto da bi med naraščajočo krizo vlagala v zdravstvo, socialo, nudila podporo najbolj ranljivim – revnim, brezdomkam_cem, begunkam_cem, migrantkam_tom in nenazadnje umetnicam_kom, samozaposlenim  –  kaznuje in napada vsak poskus upora. Na dan ponovne razglasitve epidemije, 19. oktobra 2020, je tako Ministrstvu za kulturo naložila lansiranje še enega napada na delovanje nevadnih organizacij. Tokrat se je lotila naših neposrednih sosed_ov, zaradi česar je napad na uporabnice_ke stavbe na Metelkovi 6 postal stvar, ki se tiče tudi nas, ki ustvarjamo Avtonomni kulturni center Metelkova mesto.

Izvedele_i smo, da je Ministrstvo za kulturo uporabnicam_kom, ki so večinoma uveljavljene nevladne organizacije z dolgo kilometrino, poslalo obvestilo, da naj se iz svojih prostorov v roku treh mesecev izselijo. Brez kakršnekoli utemeljene razlage, brez ponujenih nadomestnih prostorov za nemoteno delovanje, le z grožnjo, da če tega ne storijo, bo na njihove stroške prek sodišča izpraznitev prostorov doseglo kar Ministrstvo samo.

Uporabnice_ki Metelkove 6 predstavljajo ključne akterje_ke neodvisne kulture, umetniške produkcije, zagovorništva marginaliziranih manjšinskih skupin, ki bistveno prispevajo h gradnji solidarnih načinov sobivanja, ustvarjanja in uveljavljanja človekovih pravic. Uporabniki_ce prostorov AKC Metelkova mesto in Metelkova 6 smo že desetletja neločljivo prepletene_i, saj poleg tega, da si (fizično) delimo dvorišče in dohodne poti, tudi programsko sodelujemo. Skozi dolgoletno sodelovanje smo močno prepleteni na področjih  dela z marginalnimi skupinami, zaščite človekovih pravic, razvoja subkultur, organiziranja umetniških dogodkov, izobraževalnih dogodkov, pisanja kritičnih tekstov na področju umetnosti, sociologije, filozofije ter objavljanju publikacij. To sodelovanje je nemogoče nadomestiti. AKC Metelkova mestu je v interesu, da ti odnosi ostajajo še naprej umeščeni v edinstveno zgodovinsko dinamiko, iz katere je pred skoraj tridesetimi leti vzniknilo tisto, kar je dalo življenje tako avtonomni kulturi in politiki AKC Metelkova mesto kot nevladništvu na najrazličnejših področjih družbe in kulture na Metelkovi 6.

Dekret MK o izselitvi je napad ravno na to edinstveno zgodovinsko dinamiko in ne zadeva zgolj naših sosed_ov, temveč tudi neposredne pogoje delovanja AKC Metelkove mesta. V AKC Metelkova mesto vpete posameznice_ki, iniciative, kolektivi in organizacije Ministrstvu za kulturo in vladi Republike Slovenije sporočamo, da bomo po svojih močeh podprle_i upravičen boj uporabnic_kov Metelkove 6 za nadaljevanje svoih aktivnosti v trenutnih prostorih. Našim sosedam_om in prijateljicam_em, s katerimi nas družijo globoke ter tesne vezi dolgoletnega sodelovanja, pa sporočamo, da naj se ne pustijo zastrašiti. Vaš boj, - ki je hkrati tudi naš, skupen boj - , ni samo upravičen, temveč predstavlja pomembno obrambno črto celotne družbe proti vpeljavi avtoritarnega režima. Dovolj je napadov na civilno družbo, neodvisno kulturo, dovolj je vladnih poskusov izbrisa kritičnega mišljenja ter delovanja.

 

Uporabnice_ki AKC Metelkova mesto


  1. oktober 2020