Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Svetlobna gverila: Lovro Ivančić – Notranja zunanjost

24 Junij 2020 > 04 Julij 2020 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Lovro Ivančića "Notranja zunanjost", v sredo, 24. junija, ob 21:30 v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava je del festivala Svetlobna gverila.

Vzorci in načini delitve ploskve in prostora so rezultat aktivnega opazovanja narave. S pomočjo biomimikrije želim v interier prestaviti košček zunanjega sveta. Zanima me kontrast med mehkim in trdim, med naravnim in umetnim. Ustvarjam interaktivno tekstilno instalacijo, ki predstavlja naravni proces pod vplivom človekovih dejanj. Z uporabo Voronojevega vzorca delim ploskev na koščke, med katerimi se ob raztegovanju tekstilije razodevajo barvno kontrastne razpoke.

Objekt je kot živa slika, nenaravni organizem v interieru. Zanima me, kje je meja med oblikovanjem in umetnostjo oziroma kje se začne ta meja brisati. Zanima me odnos človeka do tega objekta in kakšen vpliv ima ta odnos na opazovalca. Kot medij izražanja sem izbral svetlobo prav zaradi učinka, ki ga ima na posameznika, in zaradi kontrasta prisotnosti in odsotnosti/pomanjkanja svetlobe (L. Ivančić).

Lovro Ivančić je po zaključeni gimnaziji v Zagrebu diplomiral iz oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, kjer pod mentorstvom prof. Marije Jenko zaključuje tudi magistrski študij. V času študija je bil na izmenjavi na Akademiji za oblikovanje v nizozemskem Eindhovnu. Trenutno deluje kot asistent kostumografinje Barbare Podlogar pri različnih projektih, deluje pa tudi kot grafični oblikovalec. V letih 2018 in 2019 je bil del ekipe, ki je zasnovala Art Hotel Tartini v Piranu. V zadnjih letih je sodeloval pri številnih umetniških, oblikovalskih in modnih projektih v Sloveniji in v tujini.

strokovni sodelavci: Peter Zobec, Jan Rugelj, doc. dr. Marjan Jenko in prof. Marija Jenko (mentorica).

Produkcija: Forum Ljubljana
Koprodukcija: Galerija Alkatraz/KUD Mreža
Odpiralni čas galerije od 26. 6. do 4. 7.: ponedeljek – četrtek: 14.00–22.00; petek: 15.00–23.00, sobota, 4. 7.: 19.00 - 24.00.
Pogovora z avtorjem: sreda , 1. 7. ob 19.00 in sobota, 4. 7., ob 19.00.