Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Delavnica Mozaik sodobnih umetnosti

16 April 2019 Pedagoge in pedagoginje vabimo na delavnico Mozaik sodobnih umetnosti, ki bo potekala v Ljubljani v torek, 16. april 2019, med 15.30 in 17.30.

Delavnica se bo pričela v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), kjer si bomo ogledali posnetek performansa Shirtology (1997) francoskega plesalca in koreografa Jérôma Bela (pogovor ob videu bo vodil Rok Vevar, sodobnoplesni zgodovinar in avtor Plesnega arhiva v +MSUM). V muzeju sledi ogled dokumentacije znamenitega performansa Ritem 0 (1974) pionirke body-arta Marine Abramović (vodi kustosinja mag. Adela Železnik). Iz +MSUM se bomo sprehodili na Trg brez zgodovinskega spomina v Avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto, kjer si bomo ogledali Mozaik (1997- ) na pročelju Galerije Alkatraz (vodi asistent umetniške vodje Galerije Alkatraz, Sebastian Krawczyk).


V vodenih pogovorih bomo načeli teme, ki jih razpirajo predstavljena umetniška dela:
- telo kot medij,
- različni pomeni golote v umetnosti,
- skupno avtorstvo,
- umetnost v javnem prostoru ter
- razmerje med avtonomnimi in institucionalnimi prostori umetnosti.


Te teme bomo navezali na vprašanja, s katerimi se pedagogi in pedagoginje srečujete pri poučevanju, vendar jih s pomočjo učnih gradiv ne morete vedno ustrezno nasloviti:
- vpliv lepotnih meril in lepotne industrije na samopodobo mladih,
- zunanji videz kot izraz raziskovanja in iskanja lastne identitete mladih,
- hiperseksualizacija ter po drugi strani tabuizacija seksualnosti in golote v družbi,
- pretirana individualizacija mladih in pomanjkanje kolektivne zavesti, tudi zavesti o pomenu sodelovanja v demokratičnih procesih odločanja in možnostih samoniklega delovanja ter
- rasizem, seksizem, homofobija, razredno razlikovanje in druga pereča družbena vprašanja.


Naš pogovor bodo usmerjala spoznanja, da:
- učni načrt za srednje šole v celotnem šolskem letu sodobni umetnosti namenja le dve šolski uri, zato mora biti njena obravnava zgoščena in izvirna, da si jo učenci zapomnijo;
- se zaradi naglih tehnoloških in družbenih sprememb pedagoginje in pedagogi danes pogosto čutijo odtujene od svojih učencev in dijakov, vendar jih sodobna umetnost lahko vsaj začasno zbliža;
- s pomočjo sodobnih umetniških del lahko pri pouku obravnavamo najrazličnejša zgodovinska obdobja in družbene pojave; v OŠ ne le pri likovni vzgoji, temveč tudi pri zgodovini in državljanski vzgoji, v SŠ pa tudi pri sociologiji in nekaterih izbirnih predmetih.


Delavnica je brezplačna. Namenjena je vsem, ki učite v zadnji triadi osnovne šole in srednji šoli, zlasti tistim, ki želite bolje spoznati sodobna umetniška dela in načine, na katere lahko obogatijo pouk.

Za udeležbo ni potrebno predhodno znanje s področja sodobnih umetnosti. Število udeležencev in udeleženk je omejeno, prijave sprejemamo do 2. aprila na naslov: svodobnost@gmail.com.

Veselilo nas bo, če se boste udeležili delavnice in prispevali k razvoju kulturno umetnostne vzgoje, ki se bo sposobna odzvati na potrebe mladih. Če boste presodili, da je (ob upoštevanju vaših predlogov za izboljšave) delavnica primerna za vaše učenke/ce ali dijake/inje, bomo delavnico jeseni 2019 priredili in ponovili zanje.



Delavnico organizira konzorcij S(v)odobnost v sodelovanju s pridruženim partnerjem, Muzejem sodobnih umetnosti Metelkova.