Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Damijan Kracina: Iz temnih globin

07 September 2019 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Damijana Kracine "Iz temnih globin", v soboto, 7. septembra ob 20:00 v Galerijo Channel Zero, AKC Metelkova mesto. Razstava je del 26. obletnice AKC Metelkova mesto.

Za 26. obletnico AKC Metelkova mesto smo se v KUD-u Mreža povezali s Poslednjim muzejem sodobne umetnosti, za razstavo v Najmanjši galeriji pa še s KUD-om Chanel Zero. Poslednji muzej ekskluzivno zastopa vsestranskega umetnika Damijana Kracino in gosti njegovo stalno spreminjajočo se stalno razstavo. Akademski kipar in večmedijski ustvarjalec je bil še do nedavnega prisoten v AKC Metelkova mesto, kjer je od leta 2008 uporabljal umetniški atelje.

V Galeriji Alkatraz ob metelkovskih obletnicah gostimo pregledne razstave metelkovskih umetnic_kov in za 26. obletnico AKC Metelkova mesto smo se odločili z razstavo Damijana Kracine obeležiti prelomni čas, zaznamovan z odhodom tega relevantnega avtorja iz delovnega prostora.

Po načinu svojega dela je umetnik bolj multipraktik kot strokovnjak, ki se poskuša osredotočit na eno področje. Je akademski kipar, ampak v svojem življenju se ukvarjal tudi s slikanjem, restavratorstvom, web designom, videom, mizarstvom in zidarstvom, kot tudi izpostavljanjem umetniške dejavnosti na odročnih področjih. Poskuša iz življenja narediti umetnost, zato ni nenavadno, da je tudi igriv del njegove osebnosti del njegove originalne ustvarjalnosti in preraste v umetniško ustvarjanje.

Pomemben del njegovega dela je ustvarjanje zgodbe, ki se večkrat ukvarja z vprašanjem prihodnosti človeka, živalskih vrst in nadaljevanja evolucije. Da bi se spopadel s tem, je v preteklosti ustvarjal namišljene svetove, ki na humoren in kritičen način raziskoval tovrstna vprašanja. Tako razstava v Alkatrazu kot v Najmanjši galeriji se z mešanico humorja in absurda osredotočata na biološko raznolikost življenja in na to, da je življenje na svetu del velikega, medsebojno odvisnega sistema.

Za Damijana Kracino je neizčrpen vir navdiha živalski svet, njegov boj za obstanek in njegovo prilagajanje človeški civilizaciji, ampak občasno se njegova raziskovanja organskih vrst premikajo nekoliko bolj v smer nadnaravnega, kar vidimo na primeru razstavljenega kipa – Darka, bitja ki deluje kot na pol ptica, na pol krut vladar z jelenovim rogovjem, ki vzbuja hkrati smeh in strah.

Samo bitje, razkazuje ukazovalno držo, gospodovalno gesto in moč. Lahko opazimo nekaj kotradiktornosti: ikra, ki nakazuje na ranljivost, obenem maskulini razvejani rogovi, mogočna krila, močna rebra, ki ščitijo notranje organe.  Sicer kot vedno pri delih Damijana Kracine je igra interpretacij na strani gledalke_ca.

Sebastian Krawczyk


Damijan Kracina (1970) je leta 1996 zaključil študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter leta 1999 magistriral iz kiparstva in video umetnosti na isti instituciji. Izpopolnjeval se je v Grazu v Avstriji ter v New Yorku, na Tamarind Institutu v Albuquerqueju ter na Santa Fe Art Institutu v ZDA. Bil je ustanovni član umetniške skupine Provokart ter ustanovitelj in nekaj časa tudi umetniški vodja centra za umetnost ARTileria Kluže. Je tudi soustanovitelj umetniške skupine Društvo za domače raziskave. Od leta 2010 je profesor na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. V letu 2015 je ustanovil Poslednji muzej sodobne umetnosti v Logjeh. Živi in ustvarja v Ljubljani.

www.kracina.com

Foto: Tia Avsec.




Vabljene_i v soboto, 7. 9. na druge dogodke v sklopu praznovanja 26. obletnice AKC Metelkova mesto:
- ob 15:00 "Bolhačfair" - umetniški sejem na dvorišču med Gromko in Alkatrazom;
- ob 18.00 vodstvo po razstavi Damijan Kracina: Ostanki;
- ob 19:00 Dražba umetniških del z Markom Kovačičem; 
- ob 21:00 Tomaž Furlan: Artist Is on Vacation!? v Nočni Izložbi Pešak.