Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Matija Praznik: Alternativno zgodovinjenje alternative

24 November 2017 Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave fotografij "Alternativno zgodovinjenje alternative"Matije Praznika, v petek, 24. novembra, ob 20:00 v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava je spremljevalni del dogodka "Viva punk! Viva RŠ!".



Matija Praznik je bil v zgodnjih osemdesetih aktiven spremljevalec lokalne punk scene, ki se je od ostalih razlikoval po tem, da je imel po navadi v rokah fotoaparat. Razstavljene fotografije so bile posnete v disku Študent (FV) med leti 1981-1982 in pa na različnih ljubljanskih koncertih med leti 1981 in 1985.

Razstavo fotografij bodo spremljali zvočni posnetki Praznikovih spominov in asociacij, ki jih ima, ko danes pogleda svoje fotografije. Te posnetke bodo v svoj ambientalni miks, ki bo predstavljal zvočni del razstave, vključili člani Ansambla Prsa.

Matija Praznik svoje fotografije, ki jih rad deli naokrog, manj kot umetniška dela razume kot "osebni fotografski dnevnik", čigar namen je zgodovinjenje. Želi si, da bi identificiral čim več oseb, ki so na fotografijah prisotne.


"Spomin 15 letnika in odraslega se radikalno razlikujeta. Pri petnajstetniku prevladuje pričakovanje, pri odraslemu nekakšna manj zainteresirana resničnost.  Za zgodovino alternative je treba najti kompromis med obema spominoma, med subjektivnim spominom vpletenih in bolj objektivno, bolj uradno zgodovino. Ključno vprašanje je kako alternativo sploh zgodoviniti? Kako graditi zgodovinski spomin nanjo? Zgodovina je namreč prenos infantilnosti iz generacije v generacijo. Zato se mi zdi, da pravo geslo ni "Za otroke gre", temve "Za starše gre". Problem so starši in ne otroci. Potrebno je prekiniti kontinuiteto prenosa infantilnosti" (Matija Praznik).