Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

2. umetniški festival recikliranja in DIY kulture – Reciklart

03 Avgust 2016 > 07 Avgust 2016 Vljudno vabljeni na 2. umetniški festival recikliranja in DIY kulture - Reciklart, ki se bo odvijal med 3. in 7. avgustom v 2016, v prostorih Galerije Alkatraz, na ploščadi pred galerijo, v Škratovem vrtu in v Nočni Izložbi Pešak, AKC Metelkova mesto.

2. umetniški festival recikliranja in DIY kulture - Reciklart se bo odvijal med 3. in 7. avgustom 2016. Program bo umeščen v prostorih Galerije Alkatraz, na ploščadi pred galerijo, v Škratovem vrtu in v Nočni Izložbi Pešak, vse te lokacije pa so del Avtonomnomnega kulturnega centra (AKC) Metelkova mesto. Namen festivala je aktivno vključevaje mladih v soustvarjanje festivala; s sodelovanjem na delavnicah, interveniranjem in soustvarjanjem skupinskih del, razstavljanjem v galeriji in ustvarjanjem ter poslušanjem glasbe, hkrati pa z opozarjanjem na problematiko potrošniške, kapitalistične družbe, ki s svojo hiper produkcijo ustvarja odvisne posameznice_ke. S festivalom tudi želimo mladim približati načelo D.I.Y. – naredi sam_a, in jih spodbuditi z geslom „Ne stagniraj, interveniraj!“, saj lahko le z aktivno držo spreminjamo obstoječi sistem oziroma si pridobivamo znanja alternativnih tehnik in drugih veščin za ustvarjanje manjših skupnosti, ki bi temeljile na nehierarhičnosti ter solidarnosti. Spodaj si lahko ogledate program in se prijavite na delavnice. Ves program (razen če je napisano drugače) so bo odvil na ploščadi pred Galerijo Alkatraz (AKC Metelkova mesto).

Udeležba na celotnem festivalu je brezplačna!

Vabljene_i!

PROGRAM:

VSAK DAN:

17.00 - 21.00 Skupinsko ustvarjanje “Trash Totema” (Mentor: Tony Prav)

17.00 - 23.00 Poslikava obraza

17.00 - 23.00 Razstava: (po)doba (u)porabe

17.00 – 23.00 Izmenjevalnica: Prinesi + odnesi = izmenjaj

21.00 - 24.00 Razstava: Plastična simfonija

SREDA, 3.8.2016

17.00 Delavnica: Izdelovanje skupnega Zina

17.00 Delavnica: Ročna vezava zvezkov in knjig

20.00 Otvoritev razstave: (po)doba (u)porabe

ČETRTEK, 4.8.2016

18.00 Delavnica: Šablonsko sitotiskanje

21.00 Koncert: Tovariš Strmoglavljen

21.30 Performans: Danijela Zajc - Strmoglavljena trojna vertikala

PETEK, 5.8.2016

16.00 Delavnica: Izdelava inštrumentov iz recikliranih materialov

17.00 Delavnica: Spoznavanje in uporaba (ročnega) orodja (delavnica namenjena ženskam*)

21.00 Koncert: Samo Kutin in Ana Kravanja

SOBOTA, 6.8.2016

17.00 Delavnica: Recikliranje steklenic

18.30 Delavnica: Recikliranje časopisnega papirja

21.00 Koncert: Glauco Salvo - ˝5 haiku˝

NEDELJA, 7.8.2016

16.00 Delavnica: Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic

19.00 Projekcija filma: Plastik Fantastik (Uroš Robič, 2013)

20.10 Pogovor: Pogovor z režiserjem filma Plastik Fantastik Urošem Robičem (Moderator: Miha Poredoš)

21.00 Otvoritev Trash Totema in dogodek presenečenja.

 

Reciklart / PROGRAM:

VSAK DAN:

17.00 - 21.00 Skupinsko ustvarjanje “Trash Totema”

Vsak dan, od 17ih dalje, boste lahko iz različnih recikliranih materialov soustvarjale_i interaktiven, glasbeni kip, ki bo krasil in zvočno dopolnjeval metelkovsko dvorišče. Mentor: Tony Prav.

17.00 - 23.00 Razstava: (po)doba (u)porabe

Od četrtka dalje si boste lahko vsak festivalski dan ogledale skupinsko interaktivno razstavo (po)doba (u)porabe.

Razstavljajo: Ivana Bajec, Vesna Bukovec, Barbara Jurkovšek, Milan Ketiš, Bryan Lauch, Eva Mlinarič, Sophia Myntti, Adrijan Praznik in Meta Žvokelj.

Lokacija: Galerija Alkatraz.

17.00 – 23.00 Izmenjevalnica: Prinesi + odnesi = izmenjaj

Imate doma veliko uporabnih stvari, ki jih več ne potrebujete? Želite pridobiti določene stvari, pa ne bi kupovale_i? Na Reciklartu bo odlična priložnost, za izmenjavo oblačil, glasbe, inštrumentov, nakita in še česa. Pridi, prinesi, odnesi.

17.00 - 23.00 Poslikava obraza

Vsak dan, od 17ih dalje, bo na voljo poslikava obraza in telesa. Če se želiš preobraziti v nekaj ali nekoga za en dan, le vprašaj. Slikal bo: Tony Prav.

21.00 - 24.00 Razstava: Plastična simfonija

Živimo v dobi hiperprodukcije smeti, ki so večinoma težko ali celo nikoli v polnosti razgradljive. Po nekaterih študijah se plastične vrečke, ki so večinoma iz polietilena, nikoli v celoti ne razgradijo, saj jih mikroorganizmi ne prepoznajo kot hrano, niti jih ne morejo predelati. Če pa so vrečke izpostavljene sončni svetlobi, te razpadejo na mikroskopske sintetične granule, vendar se tudi na ta način nikoli v celoti ne razgradijo in tako počasi vstopajo v prehrambeno verigo. Ekipa Reciklart bo intervenirala v Nočno izložbo Pešak z razstavo Plastična simfonija.

Lokacija: Nočna Izložba Pešak.

SREDA, 3.8.2016

17.00 Delavnica: Izdelovanje skupnega Zina

Na delavnici bomo reciklirale_i že stokrat uporabljene črke – in to vseh 25! Ker je prevroče, da bi jih pisali na roko, prinesite s seboj revije, časopise in knjige, ki vam jih ne bo žal počečkat, porisat, razrezat, raztrgat, prelepit in še kako priredit, da bodo stare besede dobile nove pomene.  Mentorica: Tea Hvala.

17.00 Delavnica: Ročna vezava zvezkov in knjig

Kot veliko drugih stvari, tudi zvezke, skicirke, knjige, dnevnike in podobne reči lahko naredimo same_i. Na delavnici se bomo naučile_i enostavnejših tehnik ročne vezave zvezkov in knjig s pomočjo šivanja. Mentorica: Nevena Aleksovski.

20.00 Otvoritev razstave: (po)doba (u)porabe

Skupinska razstava prikazuje dela umetnic_kov mlajše generacije, izbranih na podlagi odprtega razpisa, ki se v svojem delu formalno in/ali vsebinsko ukvarjajo s tematiko recikliranja, ekologije, DIY (naredi sam_a) pristopa ter kritike potrošništva in hiperprodukcije v sodobni družbi.

Razstavljajo: Ivana Bajec, Vesna Bukovec, Barbara Jurkovšek, Milan Ketiš, Bryan Lauch, Eva Mlinarič, Sophia Myntti, Adrijan Praznik in Meta Žvokelj.

Lokacija: Galerija Alkatraz.

ČETRTEK, 4.8.2016

18.00 Delavnica: Šablonsko sitotiskanje

Majice, torbe in druga bombažna oblačila iz druge roke bomo popestrile_i s svojimi izvirnimi kreacijami s pomočjo šablon in popularne tehnike sitotiska. Zaželjeno je, da s seboj prinesete majice, torbe, itn. ki jih želite potiskati. Mentorici: Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

21.00 Koncert: Tovariš Strmoglavljen

Tovariš Strmoglavljen je samovznikla forma na mozaiku človeške neumnosti. Oblika je improvizirana, a vsebinsko načrtovana, čeprav spontana in vsakič malo drugačna. Je vselej živa, gibljiva in spremenljiva s svojim iskanjem sozvočja s paleto glasbil. Za umetniškim imenom Tovariš Strmoglavljen se skriva glasbenik Martin Ukmar, ki igra v različnih skupinah (Barka tone in bele plombe, Kovesolje, Kraški solisti, nevem nevem …).

Povezava:

https://tovaristrmoglavljen.bandcamp.com/

21:30 Performans: Strmoglavljena trojna vertikala

Intervencijo v prostor in interpretacijo glasbe Tovariša Strmoglavljenega bo, skozi vertikalno, zračno gibanje na tkanini, izvajala Danijela Zajc, avtorica performansa. Tkanina, obešena pred vhod Galerije Alkatraz z omejeno višino in dvema stebroma na vsaki strani, ponuja drugačno uporabo zračnih tehnik in s tem tudi edinstven način gibanja. Sodelovanje Danijele in Martina se je pričelo s predstavo FEM TV 3.0 na 16. Mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore, nadaljevalo pa v nekaj cirkuških kabarejih. Nazadnje sta skupaj nastopila na prvem festivalu Reciklart.

PETEK, 5.8.2016

16.00 Delavnica: Izdelava inštrumentov iz recikliranih materialov

Na delavnici bomo izdelovale_i preprosta glasbila iz recikliranih materialov. Izdelate si lahko enostrunska brenkala (iz pločevink in bambusa), preproste kalimbe (pločevinka bo služila za resonančno telo in ogrodje kalimbe) in balunofone (pihala iz plastičnih cevi in balona). S seboj prinesite: velike pločevinke porabljenih kav in sive vodovodne cevi različnih debelin. Mentor: Samo Kutin.

17.00 Delavnica: Spoznavanje in uporaba (ročnega) orodja (delavnica namenjena ženskam*)

Osnove poznavanja orodja in rokovanja z njim vam omogočajo, da mala popravila na domu opravite kar same. Hkrati pa si lahko sestavite različne predmete, pohištvo ali si preuredite sobo in jo opremite s policami. Na delavnici boste spoznale osnovno orodje, s katerim lahko naredite vse to in mnogo več. Na licu mesta bomo izdelale uporabne predmete iz lesa in odsluženih materialov, ki bodo uporabljeni na različne načine, na primer kot sedišča. Delavnica je namenjena ženskam in trans osebam. Mentorica: Danijela Zajc.

Lokacija: Škratov vrt.


21.00 Koncert: Samo Kutin in Ana Kravanja

Samo Kutin in Ana Kravanja ustvarjata v duu Najoua, triu Širom in različnih improvizacijskih sestavih ter vodita raznolike glasbene delavnice za otroke. Na tokratnem koncertu bosta v svojem delno strukturiranem toku uporabila predvsem lastnoročno izdelana glasbila iz bambusa, kamna, kovine in smeti.

Povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=N80pn59BWvA

https://vimeo.com/140822292

SOBOTA, 6.8.2016

17.00 Delavnica: Recikliranje steklenic

Raznorazne barvne ali prozorne steklenice različnih oblik in velikosti ponujajo številne možnosti za izdelovanje unikatnih kozarcev, vaz, svečnikov, nakita in drugih uporabnih predmetov, ki jih lahko še dodatno okrasite z barvami. Prinesite s seboj kako zanimivo in privlačno steklenico, ki bi jo želele_i preoblikovati. Mentorica: Danijela Zajc.

18.30 Delavnica: Recikliranje časopisnega papirja

Stari časopisni papir, ki se vztrajno kopiči po naših domovih, bomo tokrat uporabile_i za ustvarjanje uporabnih reči kot so torbice, denarnice, etuiji in podobno. Prinesite pisane časopise, ki jih ne rabite več in seveda svoje spretne prste, namreč pletle_i bomo! Mentorica: Nevena Aleksovski.

21.00 Koncert: Glauco Salvo - ˝5 haiku˝

Glauco Salvo raziskuje nove poti v ljudski in eksperimentalni glasbi s pomočjo godal, različnih predmetov in “low fidelity playback” naprav, da bi ustvaril intenzivno in sugestivno glasbeno izkušnjo. Njegova nova plšča ˝5 haiku˝ bo izšla v septembru, pri italijanski založbi Kohihaas.

Lokacija: Škratov vrt.

Povezava: https://soundcloud.com/glauco-salvo/sets/5-haiku/s-lGIJQ

NEDELJA, 7.8.2016

16.00 Delavnica: Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic

Žongliranje je umetnost lovljenja in manipulacije objektov. Zahteva veliko mero osredotočenosti in vztrajnosti. Je prostor, kjer se kreativnost giba sreča z matematično bazo lika. Tisti, ki jim je ples blizu, se bodo našli v umetnosti vrtenja poijev. Sama tehnika in triki napeljujejo h kreativnemu gibu in eleganci. Razvija se koordinacija, umirjenost uma in prožnost. Na delavnici bomo izdelovale_i poi-je iz ostankov blaga ter za optimalno obtežitev uporabile_i žitarice, ki bodo pri roki. Ravno tako se bomo preizkusile_i v šivanju žonglerskih žogic, piramid ali krpic. Nato se bomo učile_i nastale rekvizite sukati, metati v zrak ter loviti. Mentorica in mentor: Kristina Debenjak in Oton Korošec, Združenje Cirkokrog.

19.00 Projekcija filma: Plastik Fantastik (Uroš Robič, 2013)

Igrano-dokumentarni film PLASTIK FANTASTIK je “slovenski dokumentarec o plastiki z malo drugačnega zornega kota, njenih vplivih na vas in okolje” (http://www.plastikfantastik.si/).

Po ogledu filma bo sledil pogovor z režiserjem Urošem Robičem, z njim se bo pogovarjal Miha Poredoš.

Dolžina filma: 69 minut

Povezava: https://www.youtube.com/watch?v=G3-CVQ3t3fA

21.00 Otvoritev “Trash Totema” in dogodek presenečenja

Vsak festivalski dan boste lahko soustvarjale_i izdelavo interaktivnega, glasbenega kipa, zgrajenega iz recikliranih materialov. Zadnji dan mu bomo našle_i lokacijo, priredile_i slovesno otvoritev in zraven pripravile_i še tradicionalni dogodek presenečenja, ki ga ne gre zamuditi.

Lokacija: AKC Metelkova mesto

VSI DOGODKI SO BREZPLAČNI! OBVEZNA PREDHODNA PRIJAVA NA VSE DELAVNICE. ŠTEVILO UDELEŽENK_CEV JE OMEJENO. PRIJAVE POŠLJITE NA: festival.reciklart@gmail.com NAJKASNEJE DO 1.8.2016!

Mentorice_ji:

Nevena Aleksovski je akademska slikarka, magistrica kulturologije in likovne pedagogike. Organizira in vodi ustvarjalne delavnice za otroke in mladino v Galeriji Škuc in Galeriji Alkatraz. Je sodelavka festivala Rdeče zore in organizatorka festival Reciklart.

Kristina Debenjak je socialna in cirkuška pedagoginja ter performerka, samozaposlena v kulturi. S cirkuškimi umetnostmi in gibanjem se spogleduje že skoraj 10 let ter v njih raziskuje različne povezave z osebnimi, skupinskimi in socialnimi tematikami.

Tea Hvala piše in prevaja; najraje feministično znanstveno fantastiko. Delavnice skupinskega pisanja vodi od leta 2008. Več o njenih prejšnjih zin delavnicah na: http://prepih.blogspot.si/p/svetovi-drugih-in-other-worlds.html

Oton Korošec je v neki spomladanski noči leta 2014 naredil 60 žonglerskih žogic. Trenutno se v cirkuški šoli Vertigo v Torinu šola za vrvohodca. Mladost je pustil na Metelkovi, kjer je avgusta tradicionalno pogrešal več dogajanja.

Ana Kravanja je glasbenica multiinstrumentalistka, ki izvaja avtorsko glasbo v duu Najoua in triu Širom. Kot improvizatorka na violini sodeluje z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki ter plesalci. Zadnja leta raziskuje glas in petje ter skupaj s Samom Kutinom vodi izvirne glasbene delavnice za otroke.

Samo Kutin, instrumentalist in pedagog, je znan po rabi nekonvencionalnih inštrumentov, bodisi teh, ki so že izginili iz vsakdanje rabe ali doma narejenih zvočil.  Vodi glasbene delavnice za otroke, ustvarja glasbo za pravljice in gledališča in med drugim sodeluje v glasbenih skupinah Samo Gromofon, Salamandra salamandra, Najoua, Horda grdih in Širom.

Tony Prav je vsestranski popotnik, ustvarjalec, igralec, ljubitelj življenja in narave, doma s Švedske. Tony v “smeteh” vidi uporabne materiale, ki v naslednjem trenutku že postanejo stol, luč, glasbilo, … Pred kratkim je razstavljal v Nočni Izložbi Pešak z razstavo Tanken - Five Windows into the Future.

Martin Ukmar, multi-inštrumentalist, pevec, kantavtor, mentor ustvarjalnih delavnic za otroke in mlade, oblikovalec zvoka in še kaj. Martin živi na Krasu iz danes na jutri in zavrača uničevanje planeta.

Danijela Zajc, univ. dipl. pedagoginja in sociologinja kulture, je članica programske ekipe Rdeče zore, soustanoviteljica FPZ Z’borke, performerka in plesalka na tkanini, organizatorka in izvajalka ustvarjalnih delavnic za otroke ter mladino, sodelavka Galerije Alkatraz inorganizatorka festivala Reciklart.

 

Prostovoljke_ci:

Ajda Auer, Anabel Černohorski, Lana Černohorski, Owen Farrugia, Tesa Januška, Katarina Jazbec, Doroteja Marinko, Roberta Paljar, Ana Žekar.

 

Za več informacij se obrnite na organizatorki festivala Reciklart: 

Danijelo Zajc, na: danijelazajc@gmail.com,

Neveno Aleksovski, na: nevena.aleks@gmail.com

 

Organizacija in produkcija: KUD Mreža/Reciklart

Oblikovanje plakata: Nevena Aleksovski

Facebook stran: https://www.facebook.com/recikliranje.DIY.umetnost

Festvalska prizorišča: AKC Metelkova mesto: Galerija Alkatraz, ploščad pred Galerijo Alkatraz, Škratov vrt, Nočna izložba Pešak

Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz, KUD Mreža/Nočna izložba Pešak, Škratov vrt.











Delavnica: Izdelovanje skupnega Zina Delavnica: Izdelovanje skupnega Zina Delavnica Izdelovanje skupnega Zina Delavnica: Ročna vezava zvezkov in knjig Delavnica: Ročna vezava zvezkov in knjig Razstava  (po)doba (u)porabe, foto: K. Jazbec Razstava  (po)doba (u)porabe, foto: K. Jazbec Razstava  (po)doba (u)porabe, foto: K. Jazbec Razstava  (po)doba (u)porabe, foto: K. Jazbec Razstava  (po)doba (u)porabe, foto: K. Jazbec Razstava  (po)doba (u)porabe Otvoritev razstave: (po)doba (u)porabe Otvoritev razstave: (po)doba (u)porabe Otvoritev razstave: (po)doba (u)porabe Delavnica šablonskega sitotiskanja Delavnica šablonskega sitotiskanja Delavnica šablonskega sitotiskanja Delavnica šablonskega sitotiskanja Delavnica šablonskega sitotiskanja Delavnica šablonskega sitotiskanja Delavnica šablonskega sitotiskanja Delavnica šablonskega sitotiskanja Delavnica šablonskega sitotiskanja Delavnica šablonskega sitotiskanja Izmenjevalnica Koncert: Tovariš strmoglavljen Koncert: Tovariš strmoglavljen Koncert: Tovariš strmoglavljen Performans: Danijela Zajc, Strmoglavljena trojna vertikala. Glasba: Tovariš strmoglavljen Performans: Danijela Zajc, Strmoglavljena trojna vertikala. Glasba: Tovariš strmoglavljen Performans: Danijela Zajc, Strmoglavljena trojna vertikala. Glasba: Tovariš strmoglavljen Performans: Danijela Zajc, Strmoglavljena trojna vertikala. Glasba: Tovariš strmoglavljen Performans: Danijela Zajc, Strmoglavljena trojna vertikala. Glasba: Tovariš strmoglavljen Performans: Danijela Zajc, Strmoglavljena trojna vertikala. Glasba: Tovariš strmoglavljen Delavnica Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic Delavnica Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic Delavnica Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic Delavnica Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic Delavnica Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic Delavnica Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic Delavnica Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic Delavnica Izdelava poi-jev in žonglerskih žogic Izdelovanje Trash totema Izdelovanje Trash totema Izdelovanje Trash totema Delavnica recikliranja casopisnega papirja Delavnica recikliranja casopisnega papirja Delavnica recikliranja casopisnega papirja Delavnica recikliranja casopisnega papirja Delavnica recikliranja steklenic Delavnica recikliranja steklenic Delavnica recikliranja steklenic Delavnica recikliranja steklenic Delavnica recikliranja steklenic Koncert: Ana Kravanja in Samo Kutin Koncert: Ana Kravanja in Samo Kutin Koncert: Ana Kravanja in Samo Kutin Koncert: Ana Kravanja in Samo Kutin Koncert: Ana Kravanja in Samo Kutin Koncert: Ana Kravanja in Samo Kutin Koncert: Ana Kravanja in Samo Kutin Koncert: glauco salvo Koncert: glauco salvo Spoznavanje in uporaba (rocnega) orodja Spoznavanje in uporaba (rocnega) orodja Spoznavanje in uporaba (rocnega) orodja Spoznavanje in uporaba (rocnega) orodja Spoznavanje in uporaba (rocnega) orodja Spoznavanje in uporaba (rocnega) orodja Izdelava instrumentov iz recikliranih materialov Izdelava instrumentov iz recikliranih materialov Izdelava instrumentov iz recikliranih materialov Izdelava instrumentov iz recikliranih materialov Izdelava instrumentov iz recikliranih materialov Izdelava instrumentov iz recikliranih materialov Izdelava instrumentov iz recikliranih materialov Izdelava instrumentov iz recikliranih materialov Projekcija filma Plastik Fantastik Projekcija filma Plastik Fantastik Projekcija filma Plastik Fantastik