Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Video in Progress 6: Saj smo vsi ljudje

14 Junij 2016 > 15 Junij 2016 Vljudno vabljeni na šesto edicijo razstavnega projekta "Video in Progress 6: Saj smo vsi ljudje", v torek, 14. junija 2016, ob 20. uri. v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Program bo na ogled tudi v sredo, 16. junija od 11.00 do 20.00.

Sodelujejo: Adel Abidin (IQ/FI), Selda Asal (TR), Zanny Begg (AU) & Oliver Ressler (AT), Jelena Ilić Todorović (BA), Maryam Kashkoolinia (IR), Toni Poljanec & Tina Glavič Novak (SI), Oliver Ressler (AT), Marko Tadić (HR), Undrawing the Line (Mona Moradveisi, Safdar Ahmed, Zanny Begg, Murtaza Ali Jafari) (AU).

Kuratorki: Vesna Bukovec, Metka Zupanič.

Video in Progress je od leta 2014 del festivala Fotoničini trenutki – Mesec fotografije.

Program

Maryam Kashkoolinia, Mine dan / That’s Mine!, 2015, 6’15”
Adel Abidin, Splošni besednjak / Common Vocabulary, 2006, 4′
Toni Poljanec & Tina Glavič Novak, Kdo je ta človek? (krajša verzija), 2016, 14’27”
Marko Tadić, Na poti s pticami / Borne by the Birds, 2013, 13’28”
Zanny Begg & Oliver Ressler, Pravica do prehoda / The Right of Passage, 2013, 19′
Jelena Ilić Todorović, Imperativ, 2015, 6’36”
Undrawing the Line (Mona Moradveisi, Safdar Ahmed, Zanny Begg, Murtaza Ali Jafari), Močvirje / The Swamp, 2016, – 21’42”
Selda Asal, Naslednji obrat / Next Turn & Sanjam, ampak … / I dream, but …, 2009, 12’15”
Oliver Ressler, Narobe obrnjeno izredno stanje / Emergency Turned Upside-Down, 2016, 16’12”


Skupno trajanje projekcije je 120 minut.

___________________________________

Šesta edicija mednarodne selekcije Video in Progress je nastala pod vplivom velikih migracij, ki so se začele na našem ozemlju odvijati v lanskem letu. Preko balkanske poti so državno mejo prečkale množice travmatiziranih ljudi, ki so zbežali pred vojno, nasiljem in revščino. Evropske države so se odzvale z zapiranjem mej in represijo. Prevladujoči diskurz politike in medijev je bil ves čas osnovan na vprašanjih varnosti za lokalno prebivalstvo, med tem ko so bile varnost in človekove pravice prišlekov večkrat sistematično kršene. Medijsko in politično vzbujanje strahu pred begunci in migranti je vzrok izrazitemu porastu ksenofobije in sovražnega govora v javnem diskurzu v zadnjem letu.

Temu se želiva zoperstaviti, zato sva izbrali dela tako uveljavljenih kot mladih mednarodnih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki vsebujejo močno humanistično sporočilo. Videi na subjektiven način obravnavajo teme kot so vojna, begunska in migrantska izkušnja, politična manipulacija, nasilje državnega birokratskega aparata ter univerzalno iskanje boljše prihodnosti.

Vizualno atraktivna animacija iranske umetnice Maryam Kashkoolinia Mine dan (That's Mine) obravnava grožnjo zemeljskih min, ki so na številnih območjih ostale po vojnah in oboroženih spopadih.

O travmatičnih posledicah, ki segajo precej dlje od zaključka spopadov nam na subverziven način govori tudi delo Splošni besednjak (Common Vocabulary) iraškega umetnika Adela Abidina, v katerem se deklica uči izgovorjave novih besed, ki so zaradi vojne postale del iraškega vsakdana.

Slovenska ustvarjalca Toni Poljanec in Tina Glavič Novak sta se avgusta 2015 podala na Lezbos, kjer sta v dokumentarnem videu Kdo je ta človek? intervjuvala številne begunce, ki so preživeli travmatično izkušnjo potovanja na prenapolnjenih gumenjakih iz Turčije.

Hrvaški umetnik Marko Tadić nam v delu Na poti s pticami (Borne by the Birds), kombinaciji igranega filma in stop-motion animacije, predstavi brezciljno potovanje izmišljenega mističnega lika po tujih krajih s starih razglednic in s tem simbolno prikaže univerzalno iskanje poti in odgovorov.

Skupno delo avstralske umetnice Zanny Begg in avstrijskega umetnika Oliverja Resslerja Pravica do prehoda (The Right of Passage) obravnava težave migrantov brez urejenega statusa v multikulturni Barceloni. Zgodbe ljudi brez paprijev dopolnjujejo intervjuji s teoretiki, med katerimi je tudi znani italijanski filozof Antonio Negri. Naslov parafrazira besedno zvezo rite of passage, ki pomeni iniciacijo, obred prehoda iz ene družbene skupine v drugo. V primeru migracij je potni list tisti odločilni element, ki odloča o nadaljni usodi človeka.

Družbeno-politični vpliv javnega govora nazorno predstavi Imperativ, delo Jelene Ilić Todorović, študentke Akademije za likovno umetnost v Banja Luki. S spretnim kadriranjem in montažo razgalja absurdnost populističnih predvolilnih govorov, ki vzpodbujajo porast nacionalizma in strahu.

Močvirje (The Swamp) je animacija, ki je delo kolektiva Undrawing the Line iz Avstralije. Kolektiv se je oblikoval na delavnicah risanja v Sydneyskem begunskem centru (zaporu), v njem sodelujejo lokalni umetniki in begunci. Z risanjem so pričeli, ker je v zapor strogo prepovedan vnos kamer in fotoaparatov. Skupno ustvarjanje in kuhanje je postalo način druženja in vzpostavljanja solidarnosti. Impresivna animacija z dokumentarnimi elementi predstavlja zgodbe beguncev, ki so se prebili do Avstralije in obravnava kalne naraščajoče vode rasizma in ksenofobne politike.

Turška videastka Selda Asal s svojo ekipo v različnih državah pripravlja skupne glasbene projekte z mladimi z družbenega obrobja, potomci priseljencev in v zadnjem letu tudi z begunci. V glasbenem videu Naslednji obrat (Next Turn) najstniki iz francoskega mesta Lille z nami delijo svoje sanje in težave. Kljub težkim življenskim okoliščinam iz njihovih besedil veje optimizem in veselje do življenja.

Animacija Oliverja Resslerja Narobe obrnjeno izredno stanje (Emergency Turned Upside-Down) je nastala kot neposreden odziv na začasno odprtje Shengenskih meja poleti 2015. Video na kompleksen način obravnava širšo geopolitično situacijo, ki je vzrok masovnega prihoda beguncev, teme nacionalne države, nacionalizma, izkoriščanja in mejnih politik. Drzne si sanjati svet brez meja in brez nacij.

Izbrana dela so nastala v časovnem obdobju zadnjih desetih let in obravnavajo širšo problematiko migracij, s poudarkom na aktualnem dogajanju. V najinem raziskovanju video del, ki na kritičen način obravnavajo to tematiko, sva prišli do zaključka, da imajo angažirana dela največkrat formo dokumentarnega filma, animacije ali pa so celo kombinacija obojega. Ravno animacija se z etičnega vidika zdi primeren pristop, saj obvaruje identiteto in dostojanstvo ljudi, ki so v svoji stiski izpostavljeni in ranljivi. Video dela, ki nam omogočajo vživljanje v težave in dileme drugega, pomembno prispevajo k bolj strpni in solidarni družbi. Ali kot nam povejo najstniki v videu Selde Asal: navsezadnje smo vsi ljudje.

Vesna Bukovec & Metka Zupanič


Producent: Photon - Center za sodobno fotografijo.
Koproducent:Zavod Kolektiva in KUD Mreža/Galerija Alkatraz.
Oblikovanje VIP6 logotipa: Jure Legac.
VIP6 kolaž je sestavljen iz del avtoric: Maryam Kashkoolinia, Jelene Ilić Todorović.


Dodatne informacije, fotografsko gradivo in življenjepisi avtorjev so dostopni tukaj (v angleščini).


Maryam Kashkoolinia, That's Mine Adel Abidin, Common Vocabulary Toni Poljanec,Tina Glavic Novak, Kdo je ta clovek Marko Tadic, Borne by the Birds Zanny Begg, Oliver Ressler, The Right of Passage Selda Asal, Next Turn Oliver Ressler, Emergency Turned Upside-Down