Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Jasmina Grudnik: Sreča v Nikšiću

31 Marec 2016 > 18 April 2016 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Jasmine Grudnik "Sreča v Nikšiću", v četrtek, 31. marca 2016, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Kustosinja razstave je Anabel Černohorski. Vabljeni tudi na vodstvo po razstavi, v četrtek, 14. aprila, ob 19.00.

Jasmina Grudnik se v svojem delu ukvarja s spominom, časom in preteklimi trenutki, ki so neizbežno povezani tudi s (samo)refleksijo. V delu Sreča v Nikšiću skuša v Galerijo Alkatraz prenesti ujeti trenutek iz potovanja po Črni gori, trenutek nekega s soncem obsijanega poletnega dne iz leta 2015. Gre za enega tistih trenutkov, ko nas preplavi občutje blaženosti, zadovoljstva, ko bi najraje pritisnili na namišljeni gumb in ustavili čas.

Njeno oko kot kamera lovi prizore, ki jih v obliki risb beleži v svoji skicirki. Risbe kasneje v njej prebujajo občutja tistega trenutka in predstavljajo dodatno vez z doživetim ter so eden od virov za prostorsko postavitev v galeriji.
Človek ne opazuje le z očmi, ampak je v to vpeto célo telo: topel zrak tistega dne, ki ga čuti na koži, vonj po tobaku, rakiji, suhem listju in še nečem, česar ne moremo natančno opredeliti. Uho lovi zvoke “kafane”, kjer se ljudje veselijo, si pripovedujejo vsakodnevne reči, zgodbe, pojejo stare ljudske pesmi. Vse to jih potegne v trenutek, v katerem se zgubijo, v trenutek odmaknjenosti od sveta, ki ga poimenuje »trenutek sreče«. Skozi okno jo pritegne pogled na drevored, ki izginja v svetlobi. V tem trenutku zamaknjenosti se dvigne nad drevesa, stopi iz sebe, se potopi vanj, zgolj je. Zave se, da je v tem trenutku z nekimi nevidnimi vezmi povezana s prostorom, ljudmi, naravo, s časom in da drug drugega osmišljajo.

Ko se umetnica odpravlja iz Nikšića proti črnogorski obali, morju, med vožnjo na avtobusu še vedno doživlja in hkrati reflektira doživeto. Občutek »kafane« se na nek način stopnjuje. Na plano pride znani občutek melanholije, ki je prijetno boleč in ki nas opomni, da vsak začetek nečesa v sebi že nosi svoj konec in da za vsakim trenutkom pride novi, ki se bo ravnokar izmuznil in dal mesto naslednjemu in da nam na koncu ostane le zbir teh trenutkov, ki jim pravimo življenje.

Delo Sreča v Nikšiću poskuša uloviti košček življenja in prikazati njegovo fluidnost. Gre za odsev sveta, kot nam ga posreduje umetnica in kot ga je sama doživela. Omejevanje na en medij ali dimenzijo ni dovolj za komuniciranje nečesa tako kompleksnega, kot je zaznavanje sveta okoli nas in čustev, ki jih okolje sproža v posamezniku v določenem trenutku, zato skuša svoje doživetje postaviti v prostor. Uporaba risb na prosojnem papirju in svetloba luči, ki proseva skozi posamezna dela prostorske postavitve, namigujeta na nematerialnost, nesnovnost vsebine, ki jo delo izraža in poskuša prikazati, čeprav se temu močno upira. Njeno postavitev sestavlja niz posameznih risb na prosojnem papirju, ki na nek način simbolizira trenutke, ki bežijo, izpodrivajo drug drugega in se gibljejo od najnižje točke v prostoru, do višin, ter nadaljujejo svoje gibanje preko okvirov vidnega.

Ne gre za pripovedovanje velikih zgodb, saj življenje sestavlja mnoštvo trenutkov, nabitih z občutji, ki nas preganjajo, razveseljujejo, žalostijo, predvsem pa bogatijo. Smisel življenja je vsebovan v vsakem od njih.

Anabel Černohorski


Jasmina Grudnik (1989)  zaključuje magisterij slikarstva pod mentorstvom doc. mag. Zore Stančič in izr. prof. mag. Žige Kariža na ALUO.
Svoja dela je predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini: februarja letos v Kinu Šiška (samostojna razstava z naslovom Teš) in marca v Historijskem muzeju BiH. V letu 2014 je razstavljala na mednarodnem grafičnem trienalu v Beogradu in v Galeriji Media Nox v Mariboru (samostojna razstava z naslovom Jovana). V letu 2015 je sodelovala na  Trienalu mladih umetnikov v celjskem Muzeju sodobnih umetnosti in na Grafični pomladi v mariborskem Centru grafičnih umetnosti ter na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu. Od leta 2014 deluje kot scenografka (sodelovanje z Akademijo za gledališče radio film in televizijo pri predstavi Kralj Lear, v Cankarjevem domu, Ljubljana)

Fotografije iz otvoritve: Sunčan Stone.



Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreca v Niksicu Jasmina Grudnik, Sreča v Nikšiću Jasmina Grudnik, Sreča v Nikšiću