Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Staš Kleindienst: Vmesni členi

15 December 2015 > 22 Januar 2016 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Staša Kleindiensta "Vmesni člen", v torek, 15. decembra 2015, ob 20.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Vabljeni tudi na javno vodstvo z umetnikom in kustosinjo razstave, Jadranko Plut, v četrtek, 21. januarja, ob 19.00 (se opravičujemo za spremembo datuma, prejšnji datum za vodeni ogled je bil petek, 22. januarja).

Galerija Alkatraz razstavno sezono v letu 2015 zaključuje s še eno pregledno razstavo umetnika Staša Kleindiensta s pomenljivim naslovom Vmesni členi. Gre za nove in starejše slike iz obdobja od 2011 do 2015, ki nakazujejo vmesne prehode iz konceptualnih praks v medij slikarstva. Ta medij umetniku omogoča trenutno najbolj neposredno artikulacijo teme, ki jih raziskuje. Razstavljene slike so figuralne, poudarek leži na eni do dveh figurah in se nadaljuje vse do pripovedniškega slikanja, kjer se bežno naslanja na vzore srednjeveških, nizozemskih slikarjev 15. stoletja (Bosch in Bruegel) ter na slovensko tradicijo narativne slike panjskih končnic. Osnova je konceptualna umetnost, ki jo umetnik transformira v medij slike, pri čemer pa ne izhaja iz zgodovine, genealogije slikarstva.

Kot je sam zapisal: „Ne zanima me raziskovanje slikarske površine, temveč uporaba jezikov, prek katerih lahko najbolj neposredno artikuliram svoja razmišljanja. Moje slike so bolj pripovedniške kot pa slikarske, skozi njih ustvarjam svoje družbene scenarije.“

Narativ, ki ga lahko zasledujemo v delih, je družbena resničnost, ki skozi dispozitiv oblasti uporabi podobe v novem diskurzu, le-ta pa oblikuje konceptualizacijo pogleda. Skozi usmerjanje režima vidnosti smo priče diskurzu moči preko nadzora, oz. kot pravi Foucault „ali se prostovoljno podredimo, ali pa prostovoljno umremo“. Vsakodnevno smo priče modelom vsakovrstnega nadzora od nadzorovanih spektaklov, fanatizmov, nacionalne identitete, umetniškega sistema, oblikovanja javnega mnenja, vse do vsakdanjega življenja in nadzora nad prostim časom,...

Umetnikove slike so kljub bogatosti narativa kot medij omejene z okvirjem. Ta prostorska stiska lahko upravičeno daje občutek ujetosti subjekta znotraj sistema, ki ponazarja nestabilno realnost. »Puščobo realnosti« vsakič znova prepoznavamo v kapitalu, ki je kolonizator subjektivitete, kulture in naših življenj. V trenutni situaciji nas mediji, kapital in politika bombardirajo z informacijo, da je nastala napaka v sistemu, zaradi katere smo se znašli v nestabilni realnosti, kjer se ponuja priložnost odpiranja teritorija in zamenjave »obstoječega« z »novim«. Danes imamo opravka s stopnjevanjem strahu pred nemožnostjo obvarovanja zasebnega, ki je vse bolj pod nadzorom varnostno-nadzornih sistemov, kar med drugim pogojuje vsakovrstne obscenosti in voajerizem. Ideja o sestopu umetnosti v vsakdanjo stvarnost vzbuja tudi nelagodje ob misli, da bi utegnil biti v imenu umetnosti sleherni delček naše zasebnosti in intime nadzorovan in razstavljen na ogled. Panoptični zahtevi, da je vse transparentno, vse na ogled, vredno le, kolikor je razstavljeno, se bolj ali manj uspešno upirajo območja nevidnega ali skritega, ki jih največkrat lahko samo slutimo.

Slikarska razstava Vmesni členi ni enoznačna, temveč odpira prostor in preizprašuje odnos do podobe onkraj vidnega. Umetnost igra vlogo skritega opazovalca / voajerja, ki razkriva vsakdanjo ujetost posameznika v kolesje sodobnega kapitalizma, v katerem je subjekt transformiran v odtujeno telo, ki je na videz ločeno od realnega sveta.

Jadranka Plut


Staš Kleindienst (r. 1979) je leta 2009 magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V svojem delu raziskuje izvor, reprezentacijo in naturalizacijo oblasti. V tem kontekstu ga zanimajo tudi mehanizmi v ozadju sistema sodobne umetnosti, še posebej produkcija vrednosti in vmeščanje umetniške produkcije znotraj zgodovinskih kontekstov in diskurzov. Deluje predvsem v mediju slikarstva, risbe in videa. Leta 2014 je dobil nagrado skupine OHO. Živi in dela v Ljubljani.

Fotografije iz otvoritve: Sunčan Stone.

http://staskle.tumblr.com/



Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Stas Kleindienst, Vmesni cleni Staš Kleindienst, A Lot of People Know Staš Kleindienst, Controlled Explosion Staš Kleindienst, Elektricno nebo Staš Kleindienst, Untitled Staš Kleindienst Dediscina Stas Kleindienst, Goodbye Knut Staš Kleindienst, Ritual Staš Kleindienst, Vmesni člen