Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

David Krančan: Pijani zajec

17 November 2015 > 11 December 2015 Vljudno vabljeni na otvoritev razstave "Pijani zajec", Davida Krančana, v sredo, 18. novembra 2015, ob 20. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. OBVESTILO: dne 10.12, bo razstava izjemoma zaprta od 16.00 do 20.00. Galerija Alkatraz se pridružuje proti rasizmu, nacionalizmu in avtoritarizmu. Vse obiskovalce pozivamo, da se udeležijo Demonstracije za mir in drugačno Evropo, ob 17.00 na Kongresnem trgu, v Ljubljani.

Ob letošnji izdaji novega stripovskega albuma Davida Krančana se obeta še avtorjeva istoimenska samostojna razstava: poleg predstavitve originalnih strani iz najnovejšega stripa bo Krančan v Alkatrazu izvedel še niz stenskih poslikav, ki zaokrožajo in dopolnjujejo vizualno pripoved o še enem predstavniku živalskega sveta. Glavna vloga postavitve je namreč namenjena pijanemu zajcu, nenavadnemu junaku, katerega zgodbo je navdihnila pripovedka iz znamenite zbirke Zverinice iz Rezije (zgodbo je po pripovedovanju Dorine Čúnkine zapisal Milko Matičetov).

Po stripovski pripovedi Grdina (Stripburger/Forum Ljubljana, 2014) je Pijani zajec Krančanov drugi stripovski izlet na področje ljudskega slovstva iz Rezije. Vendar pa je ta izdelek ljudske domišljije avtor tudi tokrat vsebinsko predelal in ga prilagodil vzdušju aktualnega trenutka: predloga klasične pripovedke se tako preobraža predvsem v prigod polno priliko o človeškem značaju. Krančan ustvarja pomenljive zgodbe, ki se s pomočjo domišljene in živahne likovne imaginacije lotevajo prevpraševanja sveta, v katerem živimo. Postavitev zaznamuje vizualni in vsebinski dialog med že izdelano stripovsko pripovedjo in prav za to priložnost ustvarjenimi upodobitvami glavnega junaka, vpetega v preprosto in razumljivo pripoved. Ta je izdelana s prepoznavnim likovnim slogom, ki ga odlikujejo pomenljivi detajli, vešče kadriranje, predvsem pa smisel za komunikativno in dramaturško trdno pripoved.

Za razstavo sta pijanega zajca v treh dimenzijah poustvarila Marko A. Kovačič in Rok Mohar.

David Krančan je že več kot desetletje član uredniške ekipe revije Stripburger. Skupaj z Andražem Poličem je soavtor knjige stripovskih haikujev z naslovom Na prvem tiru (2008). Avtorjeve ilustracije se redno pojavljajo v časopisnih in revijalnih edicijah v Sloveniji (denimo na naslovnicah Dnevnikovega Objektiva). Pri svojem delu pogosto raziskuje meje stripovskega medija. Med drugim je izdal stripovski album za otroke z naslovom Grdina (Zverinice iz Rezije v stripu; Stripburger/Forum LJ, 2014). Redno se ukvarja tudi z mentorstvom na stripovskih delavnicah.

Vizualni material za novinarje je na www.stripburger.org/press/pijani_zajec

Izdajo knjige je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS, razstavo pa sofinancirata MOL-Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Zavod za umetniško in kulturno produkcijo.
Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz.

David Krančan: Pijani zajec
zbirka O #15, nov. 2015, 56 čb str., B5, 7 eur


strip: David Krančan / pripovedka Pijani zajec / pripovedovala: Dorina Čúnkina / zapisal in priredil: Milko Matičetov / zgodba prvič objavljena 1973 pri založbi Mladinska knjiga in Založništvu tržaškega tiska

David Krančan je v novem delu na 54 straneh upodobil zgodbo o zajcu, ki živi samotarsko življenje v hišici izven vasi, nekje v Reziji. Upokojeni zajček, bivši gastarbajter, živi skromno življenje, trdo dela in pomaga bližnjemu sosedu, da si lahko ob posebnih priložnostih privošči kaj več kot zgolj repo in krompir. Nekoč se na božični večer odpravi v vaško cerkev na božičnico, povzpne na kor in pridruži pevcem. Slovesnost dogodka ga razvname, a njegov zanos ne naleti na dober odziv. Osamljen, užaloščen in osramočen, zajček poseže po tradicionalnem načinu za preganjanje slabe volje. Na srečo v zgodbo posežejo drugi liki, ki preprečijo, da bi se zgodba za zajčka končala še slabše, kot bi se sicer. Na koncu zgodbe je zajček soočen s posledicami svojih dejanj, bralec pa z moralnim naukom, ki je še danes več kot uporaben.

Zgodba o pijanem zajcu se ponaša s Krančanovo zanesljivo risbo in dinamično kompozicijo, izostrenim občutkom za stripovsko naracijo in izrednim posluhom za ritem izvirne pripovedi. Avtor tako rezijansko zgodbo avtentično prenaša v nov medij in ji daje novo dimenzijo. Z nje odpihuje prah in jo v novi preobleki sodobnikom ponuja v (ponovno) branje. Na ta način razkriva biser domačega ljudskega slovstva in ga na privlačen način približuje širšemu občinstvu.

Bojan Albahari/Stripburger



otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic otvoritev razstave Davida Krancana Pijani zajec, foto. Bozo Rakocevic David Krancan,_Pijani_zajec David Krancan, Pijani zajec David Krancan, Pijani zajec David Krancan, Pijani zajec David Krancan, Pijani zajec David Krancan, Pijani zajec David Krancan, Pijani zajec David Krancan, Pijani zajec David Krancan, Pijani zajec David Krancan, Pijani zajec (naslovnica) stripburger-logo Forum_Ljubljana_Logo