Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

12. Mesto žensk, Mednarodni festival sodobnih umetnosti
Genevieve Castrée – WOELV / Qui va nous apprendre a se tenir debout?/ Kdo nam bo pokazal, kako se postaviti zase?

01 Oktober 2006 > 10 Oktober 2006 Otvoritev razstave in koncert

www.opaon.ca
Kanadska risarka stripov, pevka in kitaristka Genevieve Castrée ali WOELV razstavlja izsek iz glasbeno-likovnega projekta v nastajanju z naslovom Tout Seul dans la Foret en Plein Jour (Čisto sam v gozdu sredi belega dne). Njeni novejši stripi in kantavtorski napevi nasprotujejo ameriški gonji proti terorizmu, kar je za avtorico, ki slovi po vase zazrtih in poetičnih zgodbah, precejšen tematski zasuk. V njenih zgodbah tava v tesnobo in razmršene lase odeta deklica, ki prijatelje in ljubimce srečuje v gozdovih in gorah, med medvedi in opicami, v barih in tovarnah, med mačkami, ljudmi in roboti. Divji notranji svet Genevieve Castrée je v desetih letih ustvarjanja postal dostopnejši, njene risbe se zdijo izčiščene in spokojne, vendar je občutek lahko varljiv. Ob spremljavi krhkih, večinoma akustičnih pesmi, ki stripe vsebinsko dopolnjujejo, se sprehod skozi gozd sredi belega dne lahko spremeni v soočenje s strahovi noči.
WOELV je glasbeni obraz Genevieve Castrée, dopolnilo in dovršitev njenega, kot pravi sama, veliko bolj napornega risarskega dela. Nežne in zasanjane skladbe na albumu Pamplemoussi (2004) in letos izdani mali plošči Gris je napisala sama in jih ob spremljavi kitare, bobna in harmonija tudi odigrala. Poje v francoščini s 'čudnim' quebeškim naglasom, ki je nenavaden celo za prebivalce njenega rojstnega mesta Québec. Morda zato, ker WOELV svoj dekliški glas dojema kot instrument, ki se odmika od pomenske ravni jezika in se voljno predaja občutju pesmi. Te pesmi, pravi, ''naj govorijo o miru, resnici. Verjamem, da je edina dobra plat konflikta, kateregakoli konflikta, njegov konec.''
Tea Hvala

Delavnica stripa

bo potekala v soboto, 7. 10. in nedeljo, 8. 10. od 10.00 do 14.00 v Galeriji Alkatraz, AKC Metelkova mesto. (glej delavnice)

Genevieve Castrée je eno od številnih umetniških imen petindvajsetletne kanadske risarke stripov in glasbenice Genevieve Gosselin, ki živi na zahodni obali Kanade. Riše od leta 1996, ko je v samozaložbi izdala prve fotokopirane mini stripe. Zgodbe objavlja v številnih stripovskih revijah, izdala pa je tudi štiri samostojne albume: Lait Frappé (2000), Roulatheque Roulatheque Nicolore (2001) in Pamplemoussi (2004) pri montréalski založbi l'Oie de Cravan ter Die Fabrik (2002) pri berlinski založbi Reprodukt. Album Pamplemoussi je opremljen z avtorsko glasbo, pred izidom pri ameriški založbi K Records pa je tudi glasba za projekt Tout Seul dans la Foret en Plein Jour, ki je njeno najobsežnejše delo, saj ga pripravlja že od leta 2004. Odlomke z albuma je predstavljala na festivalih in samostojnih razstavah v Calgaryju, Tokiju, Los Angelesu in New Yorku. Po postanku na Mestu žensk bo z razstavo in glasbenim nastopom potovala v Avstralijo in na Novo Zelandijo.
Kustos: Igor Prassel
Organizacija: Mesto žensk
V sodelovanju: Galerija Alkatraz/AKC Metelkova mesto, StripBurger/Forum Ljubljana

Genevieve Castrée – WOELV Genevieve Castrée – WOELV Genevieve Castrée – WOELV Genevieve Castrée – WOELV Genevieve Castrée – WOELV Genevieve Castrée – WOELV