Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Reciklart – umetniški festival recikliranja in DIY kulture

04 Avgust 2015 > 07 Avgust 2015 Vljudno vabljeni na dogodke v okviru umetniškega festivala recikliranja in DIY kulture "Reciklart", ki se bo odvijal v Galeriji Alkatraz in na ploščadi pred galerijo, v Avtonomnem kulturnem centru (AKC) Metelkova mesto.

Festival RECIKLART se letos prvič odpira in predstavlja javnosti. Dogajal se bo v prostorih Galerije Alkatraz in na ploščadi pred galerijo, v Avtonomnem kulturnem centru (AKC) Metelkova mesto. Na festivalu bomo skupaj ustvarjale_i, izmenjevale_i ideje in se družile_i.

Namen festivala je aktivno vključevaje mladih v soustvarjanje festivala; s sodelovanjem na delavnicah, interveniranjem in soustvarjanjem skupinskih del, razstavljanjem v galeriji in ustvarjanjem ter poslušanjem glasbe, hkrati pa z opozarjanjem na problematiko potrošniške, kapitalistične družbe, ki s svojo hiper produkcijo ustvarja odvisne posameznice_ke. S festivalom tudi želimo mladim približati načelo D.I.Y. – naredi sam_a, in jih spodbuditi z geslom „Ne stagniraj, interveniraj!“, saj lahko le z aktivno držo spreminjamo obstoječi sistem oziroma si pridobivamo znanja alternativnih tehnik in drugih veščin za ustvarjanje manjših skupnosti, ki bodo temeljile na nehierarhičnosti ter solidarnosti.

Udeležba na celotnem festivalu je brezplačna!

Vabljene_i!

Program:


Vse festivalske dni

17.00 – 20.0017.00 – 20.00 Delavnica: Nastajanje skupinske intervencijske razstave »Spet in spet«

Obiskovalke in obiskovalce festivala, kot tudi mimoidoče vabimo k soustvarjanju skupinskih slik, risb, kipov ali drugih inštalacij. Na voljo bodo različni materiali, ki vam bodo lahko v uporabo ali navdih za soustvarjanje. Dela bomo v petek, na zadnji festivalski dan razstavili v Galeriji Alkatraz pod naslovom »Spet in spet«. Ne stagniraj, interveniraj!

Delavnico bomo ustvarjale_i skupaj.

Torek, 4. 8. 2015

18.00 Delavnica: Ročna izdelava papirja

Stare časopise, reklamne letake in podoben odpadni papir bomo pretvorile_i v nov, ročno izdelan papir s pomočjo stare, vendar enostavne tehnike.

Delavnico vodita Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Sreda, 5. 8. 2015

18.00 Delavnica: Šablonsko sitotiskanje

Majice, torbe in še kaj bomo popestrili s svojimi izvirnimi kreacijami s pomočjo šablon in popularne tehnike sitotiska. Zaželjeno je, da s seboj prinesete majice, torbe, itn. ki jih želite potiskati.

Delavnico vodita Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Četrtek, 6. 8. 2015

18.00 Delavnica: Izdelovanje preprog iz starih majic

Iz raznobarvnih kratkih ali dolgih majic, ki ležijo v naših omarah, bomo ustvarile_i enobarvne in mavrične preproge po vašem okusu in željah. Zaželjeno je, da s seboj prinesete majice, ki jih ne potrebujete več.

Delavnico vodita Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

Petek, 7. 8. 2015

18.00 Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov

Iz različnih odpadnih kosov bomo izdelale_i preproste umetniške unikatne inštrumente (npr. kalimbe, didjeridoo, squelchim, ropotulje, itn.), ki jih bomo uglasile_i in poskušale_i skupaj na njih zaigrati. Z malo domišljije si boste lahko ustvarile_i tudi inštrument po lastni domišljiji, nanj zaigrale_i in ga poimenovale_i.Prinesite si svoje resonančno telo! (lesene škatlice, kovinske posode od barv...). Delavnici bo sledil jam session.

Delavnico vodi Martin Ukmar.

20.00 Otvoritev razstave »Spet in spet«

Obiskovalke_ci festivala, kot tudi naključni mimoidoči bodo vse festivalske dni soustvarjali umetniška dela s pomočjo različnih tehnik: od slik, risb, kolaža, do inštalacij. Uporabile_i bodo klasične slikarske materiale, kot tudi surovine, ki bi drugače romale na odpad. Dela bodo plod skupinskega »trash ustvarjanja«, z različnimi tehnikami (literatura, slikarstvo, kiparstvo, ...) po načelu zapolni-nekaj-prostora-na-nedokončanem-delu-in-podaj-naprej. Dela bomo razstavili v Galeriji Alkatraz pod naslovom »Spet in spet«, ki opozarja na vseprisotno hiperprodukcijo in vpetost v kapitalistično potrošniško družbo ter kliče po ponovni uporabi oz. reciklaži najrazličnejših predmetov. Mlade želi spodbuditi z geslom: Ne stagniraj, interveniraj!

21:30 Koncert: Tovariš Strmoglavljen

Tovariš Strmoglavljen je samovznikla forma na mozaiku človeške neumnosti. Oblika je improvizirana, a vsebinsko načrtovana, čeprav spontana in vsakič malo drugačna. Je vselej živa, gibljiva in spremenljiva s svojim iskanjem sozvočja s paleto glasbil. Za umetniškim imenom Tovariš Strmoglavljen se predstavlja glasbenik Martin Ukmar, ki igra v različnih skupinah (Barka tone in bele plombe, Kovesolje, Kraški solisti, nevem nevem …).Koncertu bo sledila performativna dražba na delavnicah izdelanih predmetov. Sredstva bodo namenjena izpeljavi festivala.

Povezave:

https://tovaristrmoglavljen.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/watch?v=Jcj-uF9Oyv4

Vstop prost!

Obvezne prijave na delavnice do 31. 7. 2015 na: galerija.alkatraz@gmail.com (Zadeva: Reciklart)

Delavnice vodijo:

Nevena Aleksovski je akademska slikarka in magistrica kulturologije. Aktivna je na področju vodenja ustvarjalnih delavnic za otroke in mlade v Galeriji Alkatraz in galeriji Škuc.

Martin Ukmar je multiinštrumentalist, ki sodeluje z različnimi glasbenicami_ki in vodi ustvarjalne in glasbene delavnice za otroke in mlade.

Danijela Zajc je univ. dipl. pedagoginja in sociologinja kulture, izkušena na področju organizacije in izvedbe kreativnih delavnic za otroke in mlade.

Organizacija: Nevena Aleksovski, Danijela Zajc

Produkcija: KUD Mreža/ Galerija Alkatraz









Povezave: https://galerijalkatraz.org/
https://www.facebook.com/pages/Galerija-Alkatraz/116005715152378?fref=ts

Festival RECIKLART podpira MOL-Oddelek za kulturo. Program Galerije Alkatraz/ KUD Mreže podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL-Oddelek za kulturo.

Festival Reciklart Delavnica: Ročna izdelava papirja Delavnica: Ročna izdelava papirja Festival Reciklart Delavnica: Ročna izdelava papirja Delavnica: Ročna izdelava papirja Delavnica: Ročna izdelava papirja Delavnica: Ročna izdelava papirja Festival Reciklart : nastajanje razstave Spet in spet Delavnica: Ročna izdelava papirja Delavnica: Ročna izdelava papirja Delavnica: Ročna izdelava papirja Festival Reciklart: nastajanje skupinske razstave Spet in spet Festival Reciklart: nastajanje skupinske razstave Spet in spet Festival Reciklart: nastajanje skupinske razstave Spet in spet Festival Reciklart: nastajanje skupinske razstave Spet in spet Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Delavnica: Šablonsko sitotiskanje Reciklart - delavnica izdelovanja preprog Reciklart - delavnica izdelovanja preprog Reciklart - delavnica izdelovanja preprog Reciklart - delavnica izdelovanja preprog Reciklart - delavnica izdelovanja preprog festival Reciklart Reciklart - delavnica izdelovanja preprog Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Otvoritev razstave »Spet in spet« Otvoritev razstave »Spet in spet« Otvoritev razstave »Spet in spet« Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov Festival Reciklart Delavnica: Izdelovanje glasbenih instrumentov -jam session Festival Reciklart Festival Reciklart  Koncert: Tovariš Strmoglavljen  Koncert: Tovariš Strmoglavljen Otvoritev razstave Spet in spet Otvoritev razstave Spet in spet Otvoritev razstave Spet in spet Otvoritev razstave Spet in spet Otvoritev razstave Spet in spet  Koncert: Tovariš Strmoglavljen - dražba umetniških artefaktov  Koncert: Tovariš Strmoglavljen - dražba umetniških artefaktov Plakat: Nevena Aleksovski Danijela Zajc Nevena Aleksovski Martin Ukmar