Opening hours:
Monday - Friday:
11am - 7pm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jurij Kelhar / Lava

10 January 2006 > 16 January 2006 slikarska razstava

Jurij Kelhar se je rodil 20. aprila 1972 v Mariboru. V svojem življenju je ustvarjal na različnih umetniških področjih. V obdobju srednješolskega izobraževanja je delal mednarodno priznan Heavy Metal fanzin No Name, v angleščini. Fanzin je bil distribuiran po Evropi in ZDA. Po tem se je pridružil umetniškemu kolektivu NSK in sodeloval s skupino Laibach na različnih projektih. Končal je študij na Univerzi v Mariboru, smer sociologija – geografija. Svoja slikarska dela je do sedaj uspel predstaviti na dveh razstavah, leta 2003 na skupinski razstavi v Mariboru, prvo samostojno razstavo pa je pripravil leta 2004 ravnotako v Mariboru.

V galeriji Alkatraz se bo Jurij Kelhar predstavil z slikami v tehniki olja na platnu. Umetnika je v življenju vedno navduševala narava, predvsem domače okolje, ki ga je spoznaval skozi otroštvo. Svoja otroška leta je preživel na Pohorju, kjer je rad opazoval bleščanje kamenja v potoku, ter gledal prepadne skale.
V času otroške zvedavosti in kasnejšega zanimanja za geografijo se je umetnik med raziskovanjem narave navdušil za vulkane, ki v sebi skrivajo moč narave, destruktivnost, seksualno moč,.. . Vulkani se pojavljajo skozi legende na vseh kontinentih. Ljudstvo Havajev verjame, da je Kilauea domovanje boginje Pele, ki s svojo božanskostjo simbolizira mladost in lepoto. Prebivalcem velikega otoka se pojavlja v podobi mlade ljubeče ženske, hkrati pa jih spušča v skušnjavo, ko se spremeni v grd umazan stvor. Njena jeza povzroča erupcije. (Volcanoes, Power and Magic, Konemann, Cologne, 2001)Ideje za svoja dela umetnik črpa predvsem iz fotografij Etne, avtorja Toma Pfeifferja, ter havajskega ognjenika Kilauea.

„Vulkani so od zmeraj strašili, privlačili ali zanimali človeka z tem kar so mu nudili. Z drugimi besedami: z svojim sijajem, grozo, skrivnostnostjo. Z vsem.“ Čovjek i vulkani, Školska knjiga, Zagreb, 1962)

„We don’t have a love-hate relationship with Etna, as one might think. We have a love relationship.“ – Salvatore Moschetto, Mayor of Nicolosi (National Geographic, Februar 2002)

Jurij Kelhar / Lava, slikarska razstava