Opening hours:
Monday - Friday:
11am - 7pm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Damijan Kracina in Vladimir Leben / Galapagos

19 May 2006 > 17 June 2006 Razstava Galapagos Damijana Kracine in Vladimirja Lebna, ki je v produkciji galerije Alkatraz je so letos maja gostile Obalne galerije . Kustosinja razstave je Jadranka Ljubičič.
Več informacij dobite na strani http://www.galapagos.si/koper.htm

Likovni projekt Galapagos sta umetnika Damijan Kracina in Vladimir Leben zastavila kot multimedijsko ambientalno postavitev, ki se v različnih galerijskih površinah predstavlja v drugačni, spremenjeni, pojavni obliki. Ob tem ostajajo komponente njegovega vsebinskega sporočila ta črpa navdih v naravi in Darwinovi evolucijski teoriji ter vedno bolj odgovorni vlogi sodobnega umetnika v skrbi za prihodnost ambientalno ogroženega planeta in njenih živalskih vrst - nespremenjene.
Otočje Galapagos je eno izmed tistih otočij, ki napeljuje k določenim asociacijam. Prva asociacija je povezana z Darwinom, ki ravno z živalskimi vrstami tega otočja izpeljal svojo evolucijsko teorijo. Drugo asociacijo pa predstavljajo tamkaj živeče endemične vrste. Njihove nenavadne prilagoditve so mnogokrat na videz bizarne, kar lahko vidimo v nekakšni grotesknosti živalskega sveta obeh umetnikov. Darwinovemu nauku sta dodala nove dimenzije. Darwin je svojo teorijo dokazoval s primerjavo preteklosti in sedanjosti. Umetnika pa s svojo vizijo evolucije, ki se ne bo končala s homo sapiensom, nakazujeta na skrito izpeljavo njegove teorije in tako problematizirata tudi absolutistično gospodovalni odnos človeštva do živali. Galapagos moramo razumeti, torej, kot prostor, kjer je narava eksperimentirala v svoji kreativnosti. To je prostor svobode, svet v konstantnem nastajanju, rezerviran za sedanje in bodoče vrste. (iz besedila kustosinje razstave Jadranke Ljubičič).

Postavitev v koprski galeriji Loža poustvarja eno tistih umetniško oblikovanih prostorov, kjer se udejanja interakcija z gledalcem, ga popolnoma osvoji in uvaja v trenutek ustvarjalnega dejanja. Utopična poglobitev v namišljeni svet prihodnosti - označuje ga karakteristična atmosfera, v kateri se znajdejo nenavadne živalske vrste - slavi čutno zaznavanje, pri čemer celota nikoli ne prestopi meje grobe provokacije, temveč vzpostavlja vizualno in psihološko sofisticiran umetniški nagovor.

OBALNE GALERIJE PIRAN / Galerija Loža Koper
Galapagos za najmlajše / likovne delavnice delavnice vodita: Suzana Bertok in Staša Skočir

V sklopu razstave pripravljamo v Obalnih galerijah Piran poseben program za predšolske in šolske otroke.
V razstavišču koprske Lože bosta umetnika Damijan Kracina in Vladimir Leben ustvarila otočje Galapagos, pokrajino prihodnosti, kjer živijo nenavadne vrste živali in domišljija nima meja. Vznemirljiva dežela z delujočim vulkanom, pašniki in kanjoni, kjer noji do kolen stojijo v snegu, ptiči stopicajo krokodilu po zobeh in iz puščavskega peska rastejo monstruozna genetska bitja, se lahko afne gunca, se pije močeradovec, ljubkuje psa lizača, jaha orjaško želvo in počne še marsikaj zanimivega. Celotno živalsko veselico pa nadzoruje otoški nadzornik Mr. KinGuru.
Vznemirljivo izkušnjo doživljanja tega osupljivega sveta, pokrajino prihodnosti, kjer živijo nenavadne vrste živali in domišljija nima meja, bo mladim obiskovalcem skozi igro in zabavo približala likovna pedagoginja Suzana Bertok.
Na likovnih delavnicah, ki bodo potekale v dopoldanskem času v prostorih koprske Lože, bodo sodelovale naslednje ustanove: OŠ V. Šmuc Izola, OŠ D. Bordon Koper, OŠ J.P.Vojka Koper, OŠ P.P.Vergerio Koper in vrtci iz Škofij in Izole.

Razstava Galapagos Damijana Kracine in Vladimirja Lebna, Obalne galerije Razstava Galapagos Damijana Kracine in Vladimirja Lebna, Obalne galerije Razstava Galapagos Damijana Kracine in Vladimirja Lebna, Obalne galerije Galapagos za najmlajše / likovne delavnice Galapagos za najmlajše / likovne delavnice Galapagos za najmlajše / likovne delavnice Galapagos za najmlajše / likovne delavnice Galapagos za najmlajše / likovne delavnice Galapagos za najmlajše / likovne delavnice Galapagos za najmlajše / likovne delavnice Galapagos za najmlajše / likovne delavnice