Opening hours:
Monday - Friday:
11am - 7pm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

13. obletnica AKC Metelkova mesto
Aleksij Kobal / Fight no more

12 September 2006 > 29 September 2006 retro – perspektivna razstava
13. obletnica AKC Metelkova mesto

Aleksij Kobal je slikar, glasbenik, pisec in še marsikaj bi lahko naštevali. Ob 13. obletnici AKC Metelkova mesta ga bomo lahko spoznali kot slikarja in člana skupine Matice. Srečanje z glasbo, ki je odprlo nove poti ustvarjanja se je namreč zgodilo ravno tu na Metelkovi. K inovativnemu projektu The Stroj se je vključil v dvojni vlogi na eni strani je glasbenik na drugi strani pa združuje samo glasbo z elementi kiparstva, saj je tudi ustvaril nekaj instrumentov, ki so sedaj nepogrešljivi del glasbenega ustroja.

Prostor kot je Metelkova ni bil dan ustvarjalcem ampak so si ga morali pred trinajstimi leti izboriti. Ker boj še ni končan avtor želi z razstavo poudariti, da svobodna kultura danes potrebuje novo udarno silo in nove oblike osvobajanja prostorov. Vprašanje uporabe sile, nasilnost in politična manipulacija, ki jih avtor v svojih delih izpostavlja so tudi aktualne teme sveta v katerem živimo.
»Fight no more«, bi lahko prevedli tudi ne teži svojemu bližnjemu kot to sedaj počne država z Metelkovo.

Jadranka Ljubičič

Pred dobrim desetletjem je v bivši Jugoslaviji divjala vojna. Malo kasneje so na to temo nastale slike z razstave, ki je trenutno v galeriji Alkatraz. Te slike govorijo o nesmiselnosti vojn, vseh vojn. A tu so tudi druge vojne: vojna za Metelkovo, moja vojna; vojna za sliko, za njen obstoj. Danes teh vojn ni, niti v meni jih ni. Dosegli smo svoje: mir v bivših republikah in mir na Metelkovi. Dosegel sem tudi svoj mir.
In kaj nam prinaša sveži evropski mir? Nič. Prinaša nam otopelost in neznosno lahkotnost bivanja. Prinaša nam kvazi paradiž, v katerega smo z vso slastjo ugriznili.
Metelkova ni mesto končnega paradiža, ampak polje nenehnega spopada za obstoj. Za obstoj umetnika in njegove svobode.
Naj te slike služijo zgolj kot osvežitev podob, ki se lahko kaj kmalu ponovijo.

Aleksij Kobal

13. obletnica AKC Metelkova mesto 13. obletnica AKC Metelkova mesto 13. obletnica AKC Metelkova mesto 13. obletnica AKC Metelkova mesto