Opening hours:
Monday - Friday:
11am - 7pm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tina Drčar / Tihožrtja, slikarska razstava

24 November 2006 > 06 December 2006 + otvoritev in ogled javnega poletnega projekta »kopalnico ima« Otvoritveni večer bo popestril kantavtorski duet SAI TAMITSA

Naslov razstave, je nekako sovpadel z dogodki in osebnimi izkušnjami v iztekajočem se letu 2006, ki je vsekakor prelomno leto tako osebno, kot tudi pri delu. Svojo umetniško pot je avtorica začela leta 2001 v umetniškem tandemu Tina Bine in sicer z slikarjem Binetom Skrtom. Razstava o kateri piše, bi naj bila njun skupen projekt. Pa so se stvari postavile na glavo, tandem je razpadel, samostojna razstava TIHOŽRTJA pa je v teku nastajanja.
Tako sta prvi dve deli (Padec Babilona in Frida hvala) iz obdobja razhajanja umetniškega tandema.
Kot piše profesor in slikar Darko Slavec: »dinamika, provokativnost, nenavadnost, ploskovno-prostorski efekti, trpkost ostrine zapisa in s tem pogojena briljantna izčiščenost vseh likovnih sistemov določa gledališko sceno ali posamezne fragmente groteskne gledališke igre, ki jo igramo mi sami, s kislim nasmehom na poti skozi naše življenje, odvijajoče se kot groteska. Brezhibna fraktalna usklajenost med deformiranimi oblikami, njihovimi konturami, barvnimi in svetlobnimi kontrasti, pozitivnim in negativnim prostorom, divjimi ritmi in proporci, velikostnimi razlikami, predvsem pa usklajena deformiranost vseh likovnih enot v slikovnem polju, ustvarja v teh delih pojem odlične likovnosti, kakor tudi izvrstne tehnološke in tehnične izvedbe, ki ob intimnih scenah kljub kritičnosti delujejo prijazno in hudomušno«.

Delo v slikarskem tandemu je vsekakor močno zaznamovalo njeno delo, zato avtorica želi ohraniti vse tiste kvalitete likovnega dela, o katerih že piše prof. Darko Slavec.
Odločila se je za manjše intimne , okrogle formate, s katerimi želi poudariti nenehno se vrteče kolo sreče, vsakega izmed nas. Zato tudi naslov TIHOŽRTJA, ki je izpeljanka iz besede tihožitja, (žrtja) pa tisto, kar nas najeda in zaznamuje tako čustveno, kot v vsakodnevnem življenju.
Barvno se je omejila na črno-belo, v kontrastu z rdečo, srebrno in zlato. Podlage so ornamenti, ki jih drugače uporablja na velikih podlagah (stensko slikarstvo, grafiti). Ker je že podlaga zasičena z informacijami, se je odločila za niz simbolov, ki skupaj z ornamentalno podlago ustvarijo celoto. Tako je vsako delo zase zaključena zgodba, nastavitev simbolov pa daje občutek prisotnosti živega, čeprav so dela nastavljena, kot mrtva priroda.
Tako se avtorica ni oddaljila od popartističnih, simbolističnih in konceptualnih prvin, ki so prisotna že vrsto let v njenem likovnem izražanju.
Vsekakor pa je obstoječa razstava konstrukt njenih misli in občutij in je tako sama po sebi pripoved.

Torej gre za razstavo podoživljanja osebnih zgodb, mitologij in čustvenih doživetij!
KOPALNICO IMA- urbani likovni projekt, avtorica TINA DRČAR, lesarska dela ROK BARBORIČ, gradbena dela GADAFI

V letu 2006 je avtorica prijavila projekt, ki je iz Trga brez zgodovinskega spomina skoraj neviden. Likovno je predrugačila stranišče in kopalnico pred galerijo Alkatraz. Likovna intervencija vsebuje tako, gradbena dela, kot mozaik in slikarstvo. Iz čisto banalnega prostora je naredila likovni objekt. Pri delu ni šlo samo za dekoracijo obstoječega prostora ampak je prostor z likovnimi sredstvi spremenila v čisto umetniški objekt, ki pa je po svoji funkciji celo uporabnejši od obstoječega.
Stene je avtorica opremila z mozaiki in poslikavami, okenske šipe sestavila iz številnih barvnih stekel in s tem tudi kopalnico Hleva spremenila v nadvse priročno javno umetnost.
Smiselnost projekta vidi v celotnem severnem delu stavbe Hlev kot urbani likovni skulpturi. Tako kot je zunanji del stavbe po svoji vrednosti že javna umetnina, bi po njenem mnenju to morala postati tudi notranjost stavbe, vsaj v prostorih, ki so namenjeni javnosti, kar stranišče osrednje metelkovske galerije sigurno je.

Tina Drčar / Tihožrtja