Opening hours:
Monday - Friday:
11am - 7pm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bine Skrt / Mortalci

12 December 2006 > 21 December 2006 slikarska razstava

Bine Skrt je rojen 9. 12. 1977. v Kopru. Po končani gimnaziji se leta 1998 vpiše na Visoko strokovno šolo slikarstva v Ljubljani. Sodeluje na vseh šolskih razstavah in večini kolonij. Samostojno razstavlja v Klubu Drama v Ljubljani. Med študijem se udeleži štirinajstdnevnega mladinskega umetniškega tabora na Finskem, sodeluje pri nastajanju revije Arthouse… Že med študijem s Tino Drčar najame atelje v Kolizeju.
Plod sodelovanja med omenjenima avtorjema je razstava kolažev poimenovana Črnobelisvet, ki je bila razstavljena v MC Velenje, Galeriji Pina v Kopru, MC Brežice in leta 2003 v Kudu France Prešeren v Ljubljani. Črnobelisvet je skupek približno sedemdesetih kolažev, za likovnost katerih Darko Slavec pravi, da je« Brezhibna fraktalna usklajenost med deformiranimi oblikami, njihovimi konturami, barvnimi in svetlobnimi kontrasti, pozitivnim in negativnim prostorom, divjimi ritmi in proporci, velikostnimi razlikami, predvsem pa usklajena deformiranost vseh likovnih enot v slikovnem polju, ustvarja v teh delih pojem odlične likovnosti, kakor tudi izvrstna tehnološke in tehnične izvedbe, ki ob intimnih scenah na malem formatu učinkujejo kljub kritični osti prijazno in hudomušno«.
Leta 2003 slikarski tandem preseli svojo dejavnost na Metelkovo, kjer ustvari Mrtvaški ples. To je približno desetkrat tri metre velika stenska slika. Vsebinsko in formalno je slika predelava istoimenske freske Janeza iz Kastva v hrastoveljski cerkvi. Mural, prav tako kot večina drugih del ironizira trenutno stanje na določenem prostoru, kar je v tem primeru Metelkova mesto.
Leta 2004 Bine Skrt na Filozofski Fakulteti v Ljubljani samostojno razstavlja skice, ki so nastale kot podlaga za omenjeni mural.
Metelkovski forum se leta 2003 odloči, da zaradi dotedanjega dela tandemu dodeli atelje na Metelkovi.
V letu 2004 avtorja poslikata notranjost Male Šole. Mala Šola je prostor, ki so ga v sodelovanju s Fakulteto za Arhitekturo po načrtih Marte Gruev in pod mentorstvom Petra Gabrijelčiča postavili pripadniki Axt und Kelle, švicarsko-nemškega ceha rokodelcev. Poslikava notranjih sten v Mali Šoli je hkrati tudi praktični del diplomske naloge, ki sta jo avtorja uspešno opravila oktobra leta 2004.
Teoretični del diplomske naloge pa je Bine Skrt opravil iz likovne analize del, ki so nastala v Metelkovi mestu.
Na željo Teatra Gromki in s pomočjo ministrstva za kulturo avtorja, poleti 2005 na streho bargalerije Kunilingus in kluba Gromke naslikata ogromno sliko in pritrdita kovinski figuri. Gre za po velikosti največje delo do sedaj. Streha pomeni ogromen format, ki za avtorja pomeni velik likovni izziv. Projekt septembra 2005 uspešno zaključita.
Poleti istega leta avtorja na Metelkovi sodelujeta z urbanim likovnim projektom, ki ga sponzorira Mestna občina in Energoplan v katerem izdelata vitraj, ki ga vpneta v odprtino v stavbi Hlev. Vitraj je hkrati likovno delo in praktična rešitev za fizično zaprtje luknje nastale ob rušenju Metelkove leta 1993.
V letu 2004-2005 tandem ustvarja serijo plakatov za glasbene dogodke v Metelkovi mestu (defonija, twotonebinas).
V letu 2005 Bine skrt razstavlja na skupinski razstavi v galeriji Kresija in sodeluje na koloniji slikanja muralov; Kraftverk v Rojici v Puli.

Bine Skrt, rojen leta 1977, diplomant Visoke strokovne šole slikarstva v Ljubljani, javnosti najbolj znan kot soavtor stenskih poslikav v Mali šoli na Metelkovi, se po krajšem premoru spet predstavlja s samostojno razstavo slik z naslovom Mortalci. V najnovejšem ciklusu avtor raziskuje izrazne možnosti avtorke risbe, vsebino za svoje slike pa črpa iz nasilja in ljudskega verovanja v zle duhove umrlih.

Bine Skrt / Mortalci Bine Skrt / Mortalci Bine Skrt / Mortalci Bine Skrt / Mortalci Bine Skrt / Mortalci Bine Skrt / Mortalci Bine Skrt / Mortalci