Opening hours:
Monday - Friday:
11am - 7pm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nikolai Jeffs in Andrej Pavlišič / Življenje se konča s smrtjo

22 December 2006 > 28 December 2006

Življenje se konča s smrtjo II avtorjev Nikolaja Jeffsa in Andreja Pavlišiča je multimedijska in postprodukcijska inštalacija, ki kombinira grafiko, slikarstvo, dokumentarni video in razne ready made objekte, ki so vzeti iz zgodovine umetnosti, medijev, poezije, filozofije, vsakdanjega in korporativnega življenja.

4.33 Potovanja v zgodovine sveta

Serija kratkih filmov, dolgih 4 minute in 33 sekund, črpa navdih iz kompozicije Johna Caga z naslovom 4'33''. Za Cagovo ustvarjanje je možno ne le reči, temveč z vso gotovostjo trditi, da ljudje, ki v Cagovem delu ne slišijo ničesar razen tišine, niso dovolj dobro prisluhnili. Drugače rečeno: da bi slišali Cagov 4'33'', se moramo naučiti poslušati drugače. Podobno nas filmi iz serije 4.33 primorajo, da filme gledamo drugače. Namesto slepega stremljenja v različne kinematografske efekte, ki z bogastvom in ekstravaganco forme zavedejo do te mere, da pozabimo na vsebino, ti filmi spodbujajo k aktivnemu gledanju.

Intervenirajoč v polje dominacije in njenih odsevov se ti kratki filmi zatečejo k zapuščini sodobnega stripa, h klasičnim in porajajočim se političnim teorijam Proudhona in Hollowaya in k prelomnim tehnološkim stvaritvam Marconija, z namenom, da bi odprli polje neposrednih možnosti za individualno in kolektivno delovanje - posebna ponudba, odprta do razprodaje zalog.
Nikolai Jeffs, Moje leto 2007

Moje leto 2007 je delo, ki dokumentira dogodke v umetnikovnem življenju. Sestavlja ga 365 listov pisarniškega formata. Vsak od njih vsebuje fotografijo največkrat avtorja v delovnem okolju in avtorjeva besedila v obliki mnenj, razmišljanj, komentarjev ali zgolj zapisov dogodkov tistega dne.

Projekt se navezuje na konceptualne prakse dokumentiranja umetnikovega življenja. Kot forma je neke vrste javni umetnostni dnevnik. V vrsti podobnih projektov se Moje leto 2007 zavestno naslanja na projekt letos preminulega zagrebškega umetnika Željka Jermana Moja godina 1977.

Nikolai Jeffs in Andrej Pavlišič / Življenje se konča s smrtjo Nikolai Jeffs in Andrej Pavlišič / Življenje se konča s smrtjo Nikolai Jeffs in Andrej Pavlišič / Življenje se konča s smrtjo Nikolai Jeffs in Andrej Pavlišič / Življenje se konča s smrtjo Nikolai Jeffs in Andrej Pavlišič / Življenje se konča s smrtjo Nikolai Jeffs in Andrej Pavlišič / Življenje se konča s smrtjo