Opening hours:
Monday - Friday:
11am - 7pm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elena Fajt / Drugačna stanja

26 January 2006 > 19 February 2006

Elena Fajt z razstavo 'Drugačna stanja' v ljubljanski galeriji Alkatraz z raziskovanjem in reinterpretiranjem naravnih las kot materiala umetniškega izražanja problematizira načine oblikovanja in delovanja estetskih in kulturnih vrednot v sodobni družbi. Pri tem izhaja iz preproste dihotomije med rastočimi, živimi lasmi, ki jih občudujemo, in ostriženimi, ki so samoumevno dojeti kot odpadek, kot ostanek drugih ljudi, kot nekaj odvečnega, celo odvratnega, ter kot taki ponavadi izzovejo čustvene in fizične reakcije. Nezavedna repulzija do ostriženih ali odpadlih las je v razstavljenih lasnih objektih in instalacijah še potencirana.
Avtorica z uporabo las – tega tako vsakdanjega, pa tako stigmatiziranega materiala – subverzivno odpira niz tako estetskih kot kulturnih in ideoloških vprašanj. Obenem pa ustvarja nova, drugačna stanja in na ta način vabi obiskovalce k intimnemu srečevanju in kritičnemu premišljevanju o njihovi (ne)sprejemljivosti. Z razstavljenimi lasnimi artefakti in instalacijami – v katerih lase kombinira z drugimi materiali, steklom, kovino, plastičnimi masami, papirjem, tekstilom - bo namreč ustvarjala situacije, v katerih se bodo obiskovalci skozi vizualno in taktilno izkušnjo soočali z lastnim vrednotenjem, predvsem pa z lastnimi predsodki o tem (nekdanjem) delu človekovega telesa.

Na razstavi 'Drugačna stanja' je avtorica poleg novo nastalih del predstavila tudi nekaj tistih iz lanskoletne samostojne razstave v Galleries at Moore v Philadelphiji in skupinske razstave v galeriji Raccoon v New Yorku. Razstavljana dela so sestavni del njenega širšega projekta 'Lasnine', katerega posamezni podprojekti - prostorske instalacije, lasne obleke, objekti, fotografije - so bili predstavljeni na skupinskih razstavah v Italiji, Franciji, Sloveniji, na Danskem in v Nemčiji

Elena Fajt Elena Fajt Elena Fajt Elena Fajt Elena Fajt Elena Fajt Elena Fajt Elena Fajt Elena Fajt Elena Fajt