Odpiralni čas:
 
ponedeljek - petek:
11.00 - 19.00
 
 
 
 
 
 
 
 

Unfamiliar Area | Sara Skenderija: “Faktotum MXM:06”

23 November 2022 > 23 December 2022 Vljudno vabljene_i k ogledu mini spletne razstave Sare Skenderija "Faktotum MXM:06" enote Neznano področje" (Unfamiliar Area).



Saro Skenderija pri procesu ustvarjanja zanima dvoumnost percepcije. Raziskuje, kako se je podoba zmožna spreminjati v korelaciji z menjavanjem gledalk_cev, ki stopajo prednjo; skozi objekt z gledalko_cem išče dialog. V primeru instalacije Faktotum MXM:06 umetnica osvetli izmuzljivo naravo pomena naključnega v nasprotju z vzročnim, ko pod vprašaj postavimo aspekt koncepta časa.

Za nosilec podobe je uporabila pleksi steklo, čigar transparentnost poudarja fluidnost ločnice med likovnim oz. umetnim prostorom in gledalkinim_čevim realnim fizičnim prostorom, saj to ločnico na nek način odstrani. Umetnina tako stopa iz svoje dimenzije v našo,  kjer vznikne kot umetno ustvarjeno – naslikano telo, ki se poskuša približati gledalki_cu. Slike, razstavljene v okviru instalacije, so sekvenčni fragmenti enega organizma, ki je časovno zamrznjen v procesu seciranja. Sledijo si kronološko, vendar pa lahko sklenjenost postavitve v gledalki_cu vzbudi težnjo po pareidolični interpretaciji v obratnem zaporedju. S tem je zopet poudarjena dialoškost med gledalko_cem in njeno_govo zmožnostjo različnih interpretacij na eni strani ter umetnino in njenim labilnim sprejemanjem gledalkine_čeve projekcije na drugi. Na ta način se lahko poljubno poigravamo z dimenzijo časa. Brez kronološkega aspekta oz. z njegovo arbitrarnostjo se diametralnost med procesoma disekcije in sestavljanja pretvori v diskurz med naključnostjo in vzročnostjo.

Lucija Zajc


Sara Skenderija (1998) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno nadaljuje magistrski študij. Do sedaj se je predstavila s samostojno razstavo v DobriVagi, kjer je sodelovala tudi pri skupinski razstavi Sveže ribe in pri razstavi plakatov appointMENT.

 


Faktotum MXM:06, 100 cm × 100 cm × 1 cm, mešana tehnika na akrilno steklo, 2022


---------------------------------------------------

Druge razstave iz enote Neznano področje (Unfamiliar Area)

Nina Baznik: Unfamiliar area (Neznano področje)

in druge (na dnu strani)

----------------------------------------------------

Kuratorstvo: Lucija Zajc
Lektura: Neja Berlič
Prevod (v angleški jezik): Ana Makuc
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo